Ramzan Kadyrov:

Nye påstander: - Forgiftet

Spekulasjonene raser rundt den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrovs helsetilstand.

«PUTINS BLODHUND»: Helsa til tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov har vært gjenstand for mange spekulasjoner den siste tida. Flere hevder at Kadyrov nå er alvorlig syk. Foto: Tatiana Barybina/ Press service of the governor of the Stavropol Territory / Sputnik / AFP / NTB
«PUTINS BLODHUND»: Helsa til tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov har vært gjenstand for mange spekulasjoner den siste tida. Flere hevder at Kadyrov nå er alvorlig syk. Foto: Tatiana Barybina/ Press service of the governor of the Stavropol Territory / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Som Dagbladet omtalte i helga, spekuleres det på om Kadyrov kan være innlagt på et sykehus i Moskva. Utenfor sykehuset, som brukes av Russlands politiske eliter, skal det blant annet være observert flere tsjetsjensk-registrerte biler, som det hevdes at kan knyttes til Kadyrovs indre krets og administrasjon.

Nettavisen Obozrevatel, som drives av en ukrainsk politiker, siterte søndag etterretningskilder på at Kadyrovs helsetilstand er forverret på sykehus i Moskva, og at han kan bli overført til spesialister i De forente arabiske emirater.

Også ukrainsk etterretning hevder at Kadyrov er alvorlig syk og at han ligger i koma.

Sist ut i rekka med spekulasjoner kommer Oleksij Danilov, leder av Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd. Han hevder Kadyrov kan ha blitt forgiftet.

- At Kadyrov har helseproblemer er viden kjent. Man kan imidlertid anta at det skyldes forgiftning, og gjentatt forgiftning, som har ført til komplikasjoner med nyrene, sa Danilov på ukrainsk fjernsyn tidligere denne uka, ifølge Ukrainske Pravda.

Han sier videre at det hele kan være en del av interne problemer Kremls maktrekker.

VIDEO: I videoen anbefaler Ramzan Kadyrov alle som ikke kan skille sannhet fra løgn på internett om å gå seg en tur. Foto: Telegram Vis mer

- Gitt påvirkningskraften han har hatt, og fortsetter å ha, på russiske prosesser, har han havnet i denne situasjonen, sier Danilov videre, ifølge avisa.

Spekulasjoner i lang tid

Kadyrov, som også omtales som «Putins blodhund», er en nær alliert av Russlands Vladimir Putin. Det var Putin som utnevnte ham til leder av Tsjetsjenia i 2007.

Offisielt har det kommet lite informasjon om Kadyrovs sykdom. Ryktene om at han sliter med nyresvikt, har gått i flere måneder.

Den tyske avisa Bild meldte allerede i mars at Tsjetsjenias tidligere visestatsminister Ahmed Zakajev hevdet Kadyrov led av nyreproblemer.

Også i juni ble det påstått at Ramzan Kadyrov skulle være alvorlig syk.

Detaljen fra møtet mellom Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og Russlands president Vladimir Putin vekker oppsikt. Video: AP / Telegram @Kadyrov_95. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Vidunderlig forfriskende

Etter at spekulasjonene skjøt fart i helga, ble det publisert en video på diktatorens egen Telegramkanal søndag, hvor han tilsynelatende slår tilbake mot påstandene.

Ute på spasertur sier han følgende:

- Jeg vil på det sterkeste anbefale alle som ikke kan skille sannhet fra løgner på internett til å ta seg en gåtur ute i frisk luft og få orden på alle tankene sine. Regnet er vidunderlig forfriskende.

Ukjent

Det har ikke vært mulig å slå fast hvor og når videoen ble filmet.

- Så vidt vi vet, så er det ikke mulig å si om videoen ble spilt inn nå, eller om dette er en eldre video som ikke har noe å gjøre med i dag, sier Danilov.

En halvtime etter at Kadyrovs Telegram-video ble lagt ut, publiserte den eksilerte tsjetsjenske aktivisten Abubakar Jangulbaev en kortfattet melding på Telegram der han hevdet at Ramzan Kadyrov er død.

Ramzan Kadyrov har styrt Tsjetsjenia med jernhånd siden 2007. Kadyrov og hans regime knyttes til svært omfattende menneskerettighetsbrudd.

Hans private hær, populært kalt Kadyrovittene, har kjempet aktivt i Putins fullskala invasjonskrig i Ukraina. De har blant annet vært aktive under russernes beleiring av den nå sønderbombede byen Mariupol ved Svartehavet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer