Nye pengespill på NRK

Keno + NRK = uheldig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synovate MMI har nylig gjennomført og lagt frem en ny undersøkelse på oppdrag fra Norsk Tipping som konkluderer med at det har vært en nedgang i andelen med alvorlige og moderate spilleproblemer i befolkningen i løpet av de siste to årene. Dette er en gledelig nyhet! Når vi nå endelig begynner og se de positive resultatene, mener Norsk Tipping at tiden er inne for enda et nytt spill på NRK, vår egen statskanal.

Gjennom sin profilering av spill som Lotto, Extra og V75 spiller NRK allerede en betydelig rolle i markedsføringen av tilbudet til spillmonopolisten Norsk Tipping. Vi kan ikke se noen gode samfunnsmessige grunner for at denne rollen skal utvides. I dagens medianorge blir vi daglig påminnet om storgevinster i millionklassen som spillerne bare kan drømme om.

1.juli 2007 ble vi etter massivt press fra flere hold kvitt spilleautomatene. Det er uten tvil spilleautomatene som har skapt de alvorligste problemene for de spilleavhengige og de største konsekvensene for så alt for mange pårørende som også måtte lide. Gleden over dette automatforbudet blir trolig kortvarig, da regjeringen har bestemt og gjeninnføre nye spilleterminaler sommeren 2008. Disse skal etter planen ikke være like aggressive som forgjengerne, men likevel kommer folk til å tape store summer.

Hovedargumentet til Trond Giske for å innføre nye statlige og såkalte snille automater var at man ville unngå illegalt automatspill. Det har nå gått 3 1/2 måned siden automatforbudet kom, og i følge lotteritilsynet har det kun vært en melding om illegalt automatspill her i landet i denne perioden. Nå er regjeringen og kulturministeren ute på nytt for å loppe spillere og ikke minst problemspillere for enorme summer. Denne gangen er hovedargumentet at den norske befolkningen, som er i verdenstoppen på pengespill, nemlig spiller mindre enn godt er. Norsk Tipping vil derfor lansere en litt mildere utgave av ”spilleverstingen” Keno i samarbeid med NRK for å få enda mer fart på inntektsstrømmen som for øvrig første halvår 2007 var på over 5 milliarder. Med en økning på 4,6 prosent i forhold til samme periode i fjor, synes vi behovet for nye spill ikke er til stede nå!

Vi i Landsorganisasjonen mot Spilleavhengighet (LOMS) har fått flere tilbakemeldinger, fra blant annet lederen i det svenske Förbundet Spelberoende i Samverkan, Henrik Lindahl, om at Keno er et spill som skaper problemer for mange spilleavhengige med pårørende. Sverige har hatt Keno i over 15 år, og mener at norske myndigheter farer med løgn når de sier at Keno ikke kommer til å skape flere avhengige i Norge, noe vår egen kulturminister avviser. LOMS er svært negative til Keno i Norge da vi også mener slike pengespill kan skape problemer. Keno blir som andre lovlige pengespill i Norge en fattigmannsskatt, ettersom flertallet av de spilleavhengige er lavlønte og bruker langt større andel av pengene sine på spill enn de som er bedre stilt.

Vi er positive til at Norsk Tipping videreutvikler seg med tiden. Dette er bra for å forhindre at utenlandske spillselskaper erobrer vår store spillelyst. Selv om NT kommer med nye spill i fremtiden som ikke skaper problemer, er det fra LOMS sin side uakseptabelt at disse eventuelle nye spillene skal trekkes daglig på tv. Vi mener dette ikke er noen god spillpolitikk for de som sliter med spilleavhengighet samt pårørende. Vi synes det får holde med de spillene som trekkes på tv i dag! Det er fint at folk kan spille pengespill uten at det medfører store konsekvenser, men slik er dessverre ikke hverdagen i Norge i dag.

Norge er et av verdens rikeste land og har penger nok til å holde liv i den idrett og kultur vi ønsker å opprettholde her til lands. Trond Giske og NT med flere ønsker at spill/ gambling skal foregå under kontrollerte former. De ønsker også at all inntekt fra spill skal inn i statskassa og deretter formidles videre til idrett, kultur og andre gode formål nasjonalt. Dette er vi helt enige i. Men hvorfor bruker da vår egen regjering som ønsker bukt med spilleavhengighet, nærmere 2,3 milliarder kroner av oljefondet på utenlandske selskaper som driver direkte eller indirekte med pengespill? Dette er penger de heller burde bruke på nettopp idrett, kultur og andre gode formål i stedet. Vi er heller ikke motstandere til alle typer pengespill i Norge, men det finnes noen pengespill som kan skape økonomiske og sosiale problemer. Disse pengespillene er vesentlig hurtige spill der trekning eller gevinst kommer umiddelbart! Pengespill som dette er for eksempel spilleautomater og skrape lodd. Selv om Keno skal ha trekning en gang i døgnet, mener vi dette er et vesentlig hurtig pengespill og kan derfor skape avhengighet. Det finnes også andre pengespill med et visst ferdighetselement som kan utvikle spilleavhengighet, som for eksempel Oddsen og trav.

Landsorganisasjonen mot Spilleavhengighet ønsker med mange at den norske befolkning skal bli skånet for flere nye pengespill på direktesendt tv i fremtiden! Fordi vi blir påminnet om spill og gambling gjennom markedsføringen til spillmonopolisten Norsk Tipping hver bidige dag gjennom tv- og radiokanaler og til dels andre aggressive reklamekampanjer, mener vi at deres motto om at pengespill skal spilles i sosiale og ansvarlige former ikke blir troverdig. Spesielt er det bekymringsverdig at vår egen statskanal, NRK, skal sende direktesendte trekninger av pengespill hver eneste dag. Norsk Tippings og Rikstotos enorme reklamekampanjer har etter konkrete undersøkelser hatt en sterk påvirkning på nordmenns holdning til pengespill.

Siden det nå er vedtatt at Keno skal sendes på tv, burde det i alle fall ikke sendes på NRK, men på TV2 eller TvNorge etc. NRK er en statskanal og er jevnt over en meget troverdig kanal for de fleste i Norge. De burde ikke ødelegge sitt gode navn og rykte med å markedsføre spill hver dag!

Norsk Tipping har også hatt et meget godt renommé og stor tillit blant den norske befolkningen frem til dags dato, på nåværende spill. Men beklageligvis får vi og andre brukerorganisasjoner som jobber med forebygging til spilleavhengighet flere og flere henvendelser om at denne tilliten begynner å slå sprekker.