Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye PISA-tall kommer

Klokka elleve slippes tallene for 2012

TALLENE SLIPPES: PISA-undersøkelsen måler 15-åringers ferdigheter i lesing, matematikk og naturfag.: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TALLENE SLIPPES: PISA-undersøkelsen måler 15-åringers ferdigheter i lesing, matematikk og naturfag.: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) PISA er et internasjonalt prosjekt i regi av OECD (Organisation for economic cooperation and development), og måler 15-åringers kompetanse i lesing, matematikk og naturfag.

Undersøkelsen måler elevenes ferdigheter i lesing, matematikk og naturfag. Elevenes læringsstrategier, motivasjon og selvoppfatning vil også bli kartlagt gjennom et spørreskjema.

Kontroversielle prøver Prøvene har tidligere vært kritisert for å være vanskelige å forstå, og i 2007 ble prøvene slaktet av fagfolk. Blant annet sa professor Sissel Rogne til Dagbladet:
- Det må være usedvanlig vanskelig å teste en elevs kunnskapsgrunnlag ut fra en slik undersøkelse. Jeg ble utrolig overrasket og ganske sjokkert.

Hvert tredje år Formålet med PISA-undersøkelsen er å måle sammenhengen mellom elevenes prestasjoner og skolenes ressurser. Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år. Norge har deltatt siden 2000. PISA-undersøkelsen ble sist gjennomført våren 2012, og det er disse resultatene som blir presentert i dag.

Ujevne prestasjoner I 2000 presterte norske elever på linje med gjennomsnittet i OECD. I 2003 var det en liten nedgang. I 2006 presterte de betydelig under OECD-gjennomsnittet og i 2009 var de norske reslutatene nært nivået i 2000. Andelen elvever i det nederste sjiktet er redusert siden 2000. Samtidig er andelen elever i det øverste nivået resudert i lesing og matematikk. 

Finansiert av KD Den norske delen av PISA-prosjektet er finansiert av Kunnskapsdepartementet. Utdanningsdirektoratet har gitt Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) i oppdrag å gjennomføre prosjektet.

(Kilde:pisa.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media