Nye plageånder på vei til et varmere Norge

Rekordvarmen i år gir svært mye fluer, klegg og veps, men vi får også mer av kakerlakker og tigermygg.

SOLELSKERE: Insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier at klegg og veps er solelskere.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SOLELSKERE: Insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier at klegg og veps er solelskere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Med et mildere klima i Norge følger nye plageånder som kakerlakker, termitter og tigermygg.

Insektforsker Frode Ødegaard har med stor interesse fulgt konsekvensene av mange, lange, varme dager denne sommeren og trekker fram vinnere og tapere:

- Solelskere - Klegg og veps er solelskere, og vi har hatt et rekordår for klegg, spesielt i Nord-Norge. Kleggen hadde toppsesong i begynnelsen av juli da sprengvarmen kom. Vepsen gjør det også bra i år. Etter et bunnår i fjor forventet vi i og for seg mer i år, men det ser ut til å bli veldig mye. Allerede nå begynner vi å få masse meldinger, særlig fra Sør-Norge, og vi har ikke kommet til toppen ennå. Den kommer snart, når bolene går i oppløsning, sier Ødegaard til NTB.

Insektforskeren virker begeistret ved tanken:

- Ikke glem at vepsene er viktige og nyttige, de pollinerer vekster og de regulerer også skadedyrbestanden, i og med at de er rovdyr.

Kakerlakk og tigermygg på vei Pressekontakt for skadedyrbekjempelse hos Anticimex, Stein Norstein, tror vi må belage oss på å takle flere uvelkomne kryp hvis de varme somrene fortsetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer