Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pluto

Nye Pluto-funn overrasker forskere

Forskere har oppdaget sanddyner av frossent metan på Pluto.

SANDDYNER: Forskere har oppdaget sanddyner på Pluto, som du ser til høyre i bildet. Foto: NASA / NTB scanpix
SANDDYNER: Forskere har oppdaget sanddyner på Pluto, som du ser til høyre i bildet. Foto: NASA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten tre år etter at NASA-sonden New Horizons fløy forbi Pluto, kommer forskerne med stadig nye oppdagelser om dvergplaneten.

I en artikkel publisert i tidsskriftet Journal Science skriver forskere at de har oppdaget store felt av sanddyner på dvergplaneten. Men de er langt fra de samme som vi finner på vår egen planet. Disse er nemlig av frosset metan, skriver Reuters.

- Interessant

Sanddynene dekker om lag 2000 kvadratkilometer av dvergplaneten. At slike sanddyner eksisterer, overrasker forskerne, skriver nyhetsbyrået.

ISBRE: Legger man godviljen til, er isbreen hjerteformet. Foto: NASA / NTB scanpix
ISBRE: Legger man godviljen til, er isbreen hjerteformet. Foto: NASA / NTB scanpix Vis mer

- Selv om Pluto er langt borte fra jorda og er veldig kald, foregår det prosesser vi aldri trodde vi kom til å se. Dette er langt mer interessant enn noen av oss kunne drømme om, sier Jani Radebaugh, medforfatter av artikkelen og astronom ved Bringham Young University, til Reuters.

Det skal ha vært tvil rundt hvorvidt Plutos tynne atmosfære, som i hovedsak består av nitrogen, metan og karbondioksid, kunne danne vinden som trengs for å danne sanddynene.

Radebaugh forteller at da forskerne først så bildene fra New Horizon, tenkte de umiddelbart at det var sanddyner, men forteller at funnet likevel kom overraskende, skriver CNN.

- Selv om Pluto er 30 ganger lenger unna sola enn jorda, viser det seg at Pluto har egenskaper som også jorda har. Vi har fokusert på hva som er nær oss, men det er vell av informasjon langt unna sola også, sier hun til kanalen.

GRUNNKUNNSKAP: Forsker Dennis Reuter gir deg de viktigste grunnkunnskapen du trenger å vite om Pluto. Er den en dvergplanet, og hva er New Horizon? Video: NASA Vis mer Vis mer

500 000 år siden

Sanddynene har ifølge forskerne blitt formet av moderate vinder opp til 22 km/t, som blåser finkornede, frosne metanbiter fra fjelltopper.

Men dette har skjedd for veldig lenge siden, antyder forskerne.

Ifølge artikkelforfatterne og astronomene Eric Parteli ved Universitetet i Köln og Matt Telfer ved Universitetet i Plymouth, har Plutos sanddyner trolig blitt dannet i løpet av de siste 500 000 åra. De anslår at sanddynene er ti meter høye.

Sanddynene ble oppdaget på grensa mellom den hjerteformede nitrogen-isbreen på størrelse med Frankrike, kalt Sputnik planum, og isfjellet kalt Al Idrisi Montes. Sanddynenes plassering på dvergplaneten tror forskerne er årsaken til at det har oppstått vinder og dermed formet dem, skriver CNN.

Pluto er ikke den eneste planeten i solsystemet som har sanddyner. Også Mars, Venus, Saturns måne Titan og Neptuns måne Triton, har det blitt oppdaget sanddyner.

Løst mysterium

Astronomer har gjort flere Pluto-oppdagelser etter at NASA-sonden New Horizon fløy forbi objektet for nesten tre år siden.

HORISONTEN: Dette bildet ble tatt da New Horizon var nærmest Pluto i 2015. Det tok over ni år for romsonden å komme dit. Foto: NASA / NTB scanpix
HORISONTEN: Dette bildet ble tatt da New Horizon var nærmest Pluto i 2015. Det tok over ni år for romsonden å komme dit. Foto: NASA / NTB scanpix Vis mer

I 2016 presenterte forskere at de har funnet en enorm isbre som består av nitrogen i fast form, blandet med karbondioksid og metan, skrev forskning.no den gang. Den hjerteformede isbreen, kalt Sputnik planum, skal ha blitt dannet av nitrogensyklusen, som har dannet nitrogenfrost på overflaten. Frosten har akkumulert seg over tid og dermed blitt til en isbre.

Ifølge de norske astronomene Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard revolusjonerte romsonden vår kunnskap om Pluto da den foretok en nærplassering av dvergplaneten.

I en nettartikkel publisert på forskernes egen nettside, Astroevents, skriver de at forskerne nå trolig har løst mysteriet om objektets snø - og isformasjoner. Der forklarer de at overflaten består av metan-is og at formasjonene ble dannet ved en spesiell form for erosjon som etterlot seg spektakulære topper og skarpe overganger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media