Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye protester: Rayshard (27) skutt av politiet

Restaurant står i flammer etter nye demonstrasjoner i Atlanta.

NB: STERKE BILDER: Det oppsto voldsomme opptøyer i Atlanta etter at 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt av politiet. Video: AP / GDI Vis mer

Atlanta har, som mange andre steder i USA og rundt om i verden, vært preget av demonstrasjoner etter George Floyd-drapssaken. Natt til søndag norsk tid samlet demonstrantene seg på stedet hvor en mann nylig mistet livet etter en pågripelse.

27 år gamle Rayshard Brooks sov i en feilparkert bil ved restaurantkjeden Wendy's og skal ha motsatt seg arrest fredag kveld lokal tid. Situasjonen eskalerte, og Brooks mistet livet.

Under 24 timer etter hendelsen gikk politisjefen i Atlanta av. Samtidig hadde rundt 150 demonstranter samlet seg utenfor restauranten.

I 03.30-tiden norsk tid melder CNN at politiet i Atlanta har brukt tåregass mot demonstranter ved restauranten. Situasjonen er fortsatt pågående, skriver TV-kanalen.

Livebilder fra CNN viser at det brenner i restauranten, i tillegg til flere små branner eller bål på utsida av restauranten. Det er også begått hærverk på restauranten.

Brannvesenet i Atlanta skriver på Twitter at de må vente med å sette i gang slokking til de trygt kan nærme seg bygget. Brannvesenet informerer også om at restauranten, som nå står i full fyr, ligger ved en bensinstasjon.

- Ingen rapporter om at noen er inne i bygget, skriver brannvesenet.

Ifølge Atlanta Journal-Constitution stengte demonstranter i en periode en motorvei. Avisa skrev at politiet hadde begynt å arrestere demonstranter som blokkerte veien, og kort tid seinere kunne avisa melde at veien var blitt åpnet igjen.

Politibetjenten som skjøt Brooks har blitt sparket, sier Carlos Campos, talsperson for Atlanta-politiet, til CNN.

Etter at en test skal ha vist at Brooks var beruset, forsøkte politifolkene på stedet å pågripe han, men han satte seg til motverge. En av dem brukte da et elektrosjokkvåpen på ham uten at det skal ha stanset mannen. 27-åringen skal deretter ha fått tak i elektrosjokkpistolen.

ATLANTA: Demonstranter på utsiden av en Wendy's-restaurant lørdag kveld lokal tid i Atlanta. Foto: Atlanta Journal-Constitution via AP
ATLANTA: Demonstranter på utsiden av en Wendy's-restaurant lørdag kveld lokal tid i Atlanta. Foto: Atlanta Journal-Constitution via AP Vis mer

Også en annen politimann skal ha forsøkt å stanse ham med et elektrosjokk før Brooks ble skutt i det som omtales som en slåsskamp om elektrosjokkpistolen. Han døde på sykehus.

Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjorde politisjef Erika Shields avgang på en pressekonferanse.

TREKKER SEG: Politisjef i Atlanta, Erika Shields, trekker seg etter hendelsen. Foto: Bob Andres/Atlanta Journal-Constitution via AP
TREKKER SEG: Politisjef i Atlanta, Erika Shields, trekker seg etter hendelsen. Foto: Bob Andres/Atlanta Journal-Constitution via AP Vis mer

Ordføreren sa at hun har bedt om at betjenten som avfyrte de dødelige skuddene blir oppsagt umiddelbart.

- Jeg tror ikke at dette var berettiget bruk av dødelig makt, sa Bottoms.

Politiet i byen har bedt Georgia Bureau of Investigation (GBI), delstatens kriminalpolitisentral, om å etterforske saken.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!