Nye råd til nordmenn: - Unngå unødige reiser til ebola-rammede områder

Nye reiseråd for Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske helsemydigheter anbefaler nå at nordmenn unngår unødige reiser til de ebola-rammede landene Guinea, Sierra Leone og Liberia.

De tre landene er hardt rammet av det største ebola-utbruddet noensinne, som så langt har krevd nesten 1000 liv.

Det er også registrert flere smittede i Nigeria.

Nye reiseråd Hvis du likevel skal reise, anbefaler de å unngå kontakter med syke personer, nær kontakt med levende og døde ville dyr, inntak av «bushmeat» og deltakelse i begravelsesritualer som inkluderer direkte kontakt med døde ebola-smittede.

Med ville dyr menes alt fra aper og antiloper til gnagere og flaggermus, og nordmenn bes også unngå huler og andre typiske tilholdssted for flaggermus.

Folkehelseinstituttet skriver at de enn så lenge ikke vil utstede nye råd for Nigeria, men vil vurdere situasjonen på nytt dersom det blir oppdaget flere tilfeller.

- Dersom man har vært på reise til land hvor det er utbrudd av ebola og blir syk etter hjemkomst, må man snarest ta kontakt med helsepersonell for videre diagnostikk, skriver Folkehelseinstituttet, og anbefaler folk i første omgang å ta kontakt med legen via telefon.

Det største noensinne WHO har advart mot katastrofale konsekvenser dersom historiens største ebola-utbrudd ikke kommer under kontroll. Viruset som nå sprer seg utover Vest-Afrika er spesielt aggressivt. Aldri før har utbrudd spredd seg over landegrenser eller inn i hovedsteder.

Det fins ingen kur eller medisin.

- Det er blitt erklært unntakstilstand i Liberia nå. Situasjonen er veldig alvorlig, og viruset bare sprer seg videre, fordi folk ikke tror på ebola. De siste ukene har antall smittede fordoblet seg, sa Sigbjørn Ljung i UNICEF til Dagbladet i går.