Nye raketter tåler ikke regn og tåke

Kystartilleriet har brukt store summer på rakettsystemet Hellfire. Men det avskrekkende navnet til tross - rakettene tåler ikke regn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Normalt har de amerikanskproduserte rakettene en rekkevidde på seks til åtte kilometer. I dårlig vær reduseres slagkraften betydelig, skriver Bergens Tidende i dag. Militære kilder avisa har vært i kontakt med karakteriserer systemet som «nesten ubrukelig» under dårlige værforhold.

Hellfire-systemet har en sentral plass i planene om et mer mobilt kystforsvar. Fortene skal legges ned, og erstattes med mobile våpen som kan fraktes rundt langs kysten. Forsvaret planlegger å kjøpe totalt 36 systemer og ni lette batterier.

Rakettene treffer sine mål ved hjelp av en laserstråle som rettes mot våpenet. Hvis det er dårlig vær - eller fienden legger ut røyk - vil sikten bli dårligere og dermed blir rekkevidden kortere.

- Det er overdrevet at våpnene ikke virker i det hele tatt i tåke, snøvær eller tett regndrev. Men det stemmer at rekkevidden blir redusert, sier fungerende kystartilleriinspektør Ronny Iversen til Bergens Tidende.

Han sier svakhetene var kjent da systemet ble kjøpt inn, men mener rakettene var et godt kjøp allikevel.

- Ja, de har en rekke gode egenskaper. Våpnene er laserstyrte, og treffsikkerheten er uvanlig god.

BEST I GO'VÆR: De nye Hellfire-rakettene til Kystartilleriet sliter med sikteevnen i dårlig vær. Her ser vi de nye stridsbåtene til Kystartilleriet, som skal frakte rakettene.