Nye raseopptøyer i natt

Omkring 60 ungdommer kastet stein mot politiet i Bradford i går kveld og utover natten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ti personer ble pågrepet i den nordengelske byen natt til i dag i den siste av tre netter med raseuro.

Kampene varte i et par timer, men det er ikke meldt om skadde. Politiet hadde utkommandert flere hundre betjenter, som klarte å få situasjonen under kontroll ved ett-tida.

Urolighetene var avdempede i forhold til de to foregående nettene hvor forretninger og biler ble smadret i kamper mellom politi og rundt tusen hvite og unge av pakistansk opprinnelse. 164 betjenter ble såret i kampene.

Polarisert

I går lakk konklusjonene fra en uavhengig studie av situasjonen i Bradford til pressen.

Tidligere leder for Commission for Racial Equality (CRE), Herman Ouseley, konkluderer at Bradford er delt langs etniske og religiøse skillelinjer. Skolene beskrives som segregerte, og barn har liten kontakt med barn fra andre kulturer.

Rapporten kommer med en tydelig advarsel: Byen er grepet av frykt. Folk er redd for å snakke åpent og ærlig av frykt for hva som kan skje med dem, heter det.

Rapporten ble skrevet på oppdrag fra myndighetene før urolighetene de siste dagene, og skulle ikke bli lagt fram før i dag.

Ikke rasisme

Folk i Bradford sa at mandagsnattens opptøyer ikke hadde noe særlig med rasisme eller antirasisme å gjøre.

- Dette var vold for voldens egen skyld, det var ren gjengmentalitet. Disse folkene har ingen respekt for lov og orden og overhodet ingen respekt for politiet, sa Phil Wood, nabo til en bruktbil-butikk som ble satt i brann.

Innenriksminister Blunkett sa også at urolighetene mer skyldtes ødeleggelseslyst enn spenning mellom ulike etniske grupper.

- Bråket skyldes mennesker som tyr til vold og ødeleggelser på helt meningsløst grunnlag, framholdt han.

Politiske observatører peker likevel på at uroen har brutt ut etter at kandidater fra Nasjonal Front fikk forholdsvis mange stemmer i nyvalget i Storbritannia i mai. Om lag 5 prosent av Storbritannias 57 millioner innbyggere har innvandrerbakgrunn.

Hardere virkemidler

Den britiske regjering vurderer å la politiet gå hardere fram for å få bukt med uroligheter av den typen som ryster Bradford.

Innenriksminister David Blunkett sa i går at britisk politi skal ta opp taktikken som brukes i slike situasjoner til ny vurdering.

-Politiets forsiktige opptreden - i dag bruker de for eksempel ikke vannkanoner - gjør dem faktisk mer sårbare i voldssituasjoner, mente han.

En talsmann for statsminister Tony Blair tilføyde at regjeringen ønsker å høre politiets syn på bruk av vannkanoner og andre virkemidler. Men det er ikke snakk om noen vesentlig skjerping av politiets maktbruk, forsikret denne talsmannen. (NTB)