HØY SIKKERHET: Politiet kommer fredag til å bruke store ressurser på å frakte Anders Behring Breivik til Oslo tinghus, som her under forrige rettsmøte. Derfor ønsker de i stedet kontorforretning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HØY SIKKERHET: Politiet kommer fredag til å bruke store ressurser på å frakte Anders Behring Breivik til Oslo tinghus, som her under forrige rettsmøte. Derfor ønsker de i stedet kontorforretning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Nye regler gjør at Breivik kan bli nektet oppmøte i retten

Kan bli tvunget til kameraoverføring i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye regler kan forhindre Anders Behring Breivik å møte i retten når spørsmålet om forlenget varetekt skal behandles i framtiden. I stedet kan han bli tvunget til å være i fengselet og må delta via kameraoverføring

Fra 1. september innføres nye regler som gir politi og domstol anledning til å nekte en siktet å møte i retten under fengslingsmøter. I stedet må vedkommende være med under såkalt fjernmøte, i praksis at det opprettes videoforbindelse mellom fengselet og tingretten.

Vil møte Politiet frykter for den terrorsiktede Anders Behring Breiviks sikkerhet og skulle gjerne sluppet å frakte ham til og fra tinghuset. Fredag skal spørsmålet om isolasjon prøves på nytt, og Breivik insisterer på selv å være til stede i retten selv om han kunne ha sagt seg enig i politiets begjæring på forhånd og forblitt i Ila fengsel.

- Det er ingen hemmelighet at vi gjerne skulle sett at rettmøtet kunne blitt holdt som kontorforretning, men dette er ikke avklart. Alt tyder på at Breivik ønsker å møte, sier politiadvokat Christian Hatlo.

- Han ønsker å møte og at det skal bli et åpent rettsmøte. Min klient synes det er tungt å sitte isolert og vil forklare seg om det i retten, sier forsvarer Geir Lippestad til NTB.

Kan ikke nekte - Det er en stor operasjon for oss å frakte ham til retten. Vi ser etter muligheter å kunne arrangere rettsmøtene på andre måter eller andre steder, sier Hatlo til NTB.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett opplyser at det fra 1. september innføres nye regler om fjernmøte i fengslingsmøter. Da kan dommeren gjennomføre en varetektsfengsling uten at den siktede er til stede i retten, men bare via et videobilde fra fengselet. I dag kan en siktet nekte dette, men med de nye reglene forsvinner retten til å protestere.

Forutsetningen er imidlertid at det ikke er spørsmål om isolasjon. Så lenge politiet opprettholder kravet om å isolere Breivik fra alle andre innsatte i fengselet, kan han også forlange å være til stede under rettsmøtene som skal bestemme dette. Dersom spørsmålet bare handler om fortsatt varetekt, forsvinner samtidig retten til å kreve å være til stede.

- Disse reglene er ikke laget med henblikk på terrorsaken, men bare noe som tidsmessig tilfeldigvis faller sammen, sier Engebretsen til NTB.

Krever isolasjon - Jeg har ingen mening om hvor lenge det vil være aktuelt å kreve full isolasjon av Breivik, sier politiadvokat Hatlo til NTB.

Under et pressemøte på politihuset tirsdag, sa politiadvokaten at det fremdeles er av hensyn til etterforskningen av mulige samarbeidspartnere og to andre påståtte terrorceller i Norge at politiet vil kreve full isolasjon av den terrorsiktede.

Fredag må derfor et enormt sikkerhetsapparat på beina fordi 32-åringen skal møte i Oslo tingrett. Der vil dommer Hugo Abelseth ventelig gi politiet medhold i spørsmålet om nye fire uker i isolasjon i Ila fengsel. Dersom kravet om isolasjon ikke kommer opp på nytt når neste varetektsfengsling av Breivik skal skje den 26. september, kan domstolen nekte den terrorsiktede å komme til rettsmøtet.

(NTB)