NYE REKORDER: Lave renter og gode økonomiske tider gir tidenes opptur i hyttemarkedet. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.
NYE REKORDER: Lave renter og gode økonomiske tider gir tidenes opptur i hyttemarkedet. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.Vis mer

Nye rekorder i hyttemarkedet: Jag etter hytter

De to siste årene har det blitt omsatt flere hytter enn noen sinne.

(Kapital): Fersk statistikk fra Prognosesenteret og Statistisk sentralbyrå viser at aldri før har så mange hytter skiftet eiere som i løpet av de to siste årene, og aldri før har det blitt godkjent et større areal til nye fritidsboliger enn det ble i fjor. Snittprisen pr. hytte endte på 1,8 millioner kroner i fjor, noe som også er rekord.

- Fri omsetning av hytter lå på rekordhøye nivåer både i 2015, 2016 og 2017. I tillegg arves det hytter, og det overføres hytter ved skilsmisser o.l. Samtidig ser vi at det aldri har vært så høy aktivitet på nybyggingsfronten noensinne, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Mye på gang

Det er blitt omsatt rundt 11.000 hytter hvert år i snitt siden 2015. Selv om nivået er rekordhøyt, viser tallene til Prognosesenteret at mye mer er på gang. I fjor ble det godkjent over 660.000 kvadratmeter nytt areal til fritidsboliger, en økning på fem prosent fra året før. Ikke siden toppårene 2006 og 2007, før finanskrisen, har det blitt godkjent så mye areal til bygging av hytter og leiligheter til fritidsformål. Og det er en kraftig økning siden 2014, da det sammenlignbare tallet var nede i 450.000 kvadratmeter. Alle tallene inkluderer både hytter ved sjøen og på fjellet, men det er i fjellheimen aktiviteten er klart størst, ettersom tilfanget av nye tomter fremstår som nærmest uendelig. Hele 90.000 nye tomter er ferdig regulert til fritidsbygg, ifølge tall fra Prognosesenteret.

- Det ble i fjor igangsatt nærmere 7.500 fritidsbygg som er litt lavere enn året før. Men selv ikke i 2006 og 2007, hvor det var veldig god aktivitet, ble det igangsatt så mange bygg som i de to siste årene, sier Øye.

Full fart

Han peker også på at langt flere hytter/leiligheter nå ferdigstilles i forhold til hva som var tilfelle i årene før finanskrisen

- I fjor ble det i snitt fullført 6.800 bygg, noe som også er ny rekord. I 2007 og 2008 var det stor differanse mellom igangsatte prosjekter og fullførte prosjekter. Mange kom i gang, men de fikk aldri fullført. Nå virker det som det er mye mer samsvar mellom det som det søkes om og det som blir fullført. Det indikerer at det aldri har vært så høy aktivitet på nybyggingsfronten i hytte-Norge noensinne, sier Øye.

Til tross for den høye aktiviteten ser han ingen tegn på en snarlig nedtur.

- Markedet koster på inn i 2018, selv om jeg har vanskelig for å tro at dette skal øke videre, for aktiviteten ligger på et veldig høyt nivå. Men det ser ut til å bli fortsatt hyggelige tider for hyttemarkedet i alle fall i inneværende år, sier Øye.

Folk kjøper billig

Selv om omsetningen av fritidsboliger i de lavere prisklassene går unna som aldri før, er det fortsatt mange som ikke har fått drømmen oppfylt. Tall fra Prognosesenteret viser at 3,5 prosent av norske husholdninger, tilsvarende 84.000 husholdninger, fortsatt planlegger å kjøpe fritidsbolig i Norge de neste tre årene. Tallet har vært stabilt de tre siste årene.

- Det betyr at inn i 2018 er det like mange som har planer om å kjøpe hytte som det har vært de to foregående årene, sier Bjørn Erik Øye. Halvparten av disse ønsker å kjøpe ved sjøen, mens rundt 33 prosent ønsker å kjøpe på fjellet. Resten ønsker å kjøpe fritidseiendom i byene eller på innlandet.

- Men vi tror at den andelen som ønsker å kjøpe ved sjøen, inneholder mange drømmere, sier han.

Gode muligheter

De som ønsker å kjøpe fritidsbolig er i snitt villige til å bla opp 2,2 millioner kroner, en økning på fire prosent fra i fjor. Litt over 20 prosent ønsker å kjøpe nytt. Det er gode nyheter for de mange av utbyggerne som nå satser friskt i fjellheimen. Som Kapital tidligere har skrevet, er det mye på gang. Det pågår salg av leiligheter i to store prosjekter i Hemsedal. Tilsammen er 36 av 74 leiligheter solgt i de to uavhengige prosjektene Vy Hemsedal og Høgeløft. Førstnevnte prosjekt, som Anders og faren Arthur Buchardt står bak, skal bestå av totalt 150 leiligheter. På Hafjell er blant annet Leve Hytter i gang med salget av tilsammen 28 hytter i prosjektet The Nest . Bare 11 hytter er så langt solgt. Samtidig forsøker også Anders Buchardt å selge de resterende 12 leilighetene i prosjektet Ilseterlia på toppen av Hafjell som består av til sammen 24 leiligheter, i tillegg til 40 leiligheter på andre siden av veien som er solgt de to siste årene. Også på Kvitfjell er det høy aktivitet. I vinterferien ble det lansert et prosjekt like ved Gudbrandsgard Hotel med 43 leiligheter.

På Geilo har Hallingdal Hytteservice de siste årene bygget ut over 150 leiligheter i tre ulike prosjekter. Til tross for at det fortsatt er usolgte leiligheter i alle prosjektene, satser selskapet videre. Nylig kjøpte Hallingdal Hytteservice tomten til hotell Alpin for 25 millioner kroner og søker nå kommunen om å få bygge 60 leiligheter.

- Alt går i riktig retning, men renten vil kunne slå inn her på sikt selv om andelen som finansierer full ut er lavere enn på boligsiden. Nordmenn er opptatt av trygghet og hytteinvesteringen er en trygg investering, men man blir ikke rik av det. Man kan si at man får avkastning i form av bruk, sier Øye.

Andre økonominyheter:

Dette er verdens verste aksjemarked
Dette er årets taperaksjer
Bonusfest for redningsmann