Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye retningslinjer etter metoo. Må ha «edru-vakter» på Høyre-møter

Etter å ha behandlet 35 metoo-saker krever nå Høyre at alle sentrale tillitsvalgte og ansatte skal ha ansvarlig omgang med alkohol.

NYE RETNINGSLINJER: Høyre har innført nye etiske retningslinjer, blant annet for varsling. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NYE RETNINGSLINJER: Høyre har innført nye etiske retningslinjer, blant annet for varsling. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres sentralstyre har i dag vedtatt en rekke nye retningslinjer i etterkant av metoo-sakene i norsk politikk.

Der er alkohol et sentralt tema. I de nye etiske retningslinjene heter det:

«Et spesielt ansvar påhviler «insiderne» gjennom å være oppmerksomme, inkluderende og imøtekommende overfor nye medlemmer og de som ikke er aktive.

Vi vil alltid sørge for at det er tilstrekkelig antall ansvarlige til stede som er edru. Alle sentrale tillitsvalgte og ansatte skal ha en ansvarlig omgang med alkohol.»

Høyre har vedtatt en rekke sanksjonsmuligheter for brudd på de etiske retningslinjene, som blant annet innebærer skriftlig advarsel, suspensjon eller eksklusjon.

Høyre forbeholder seg også retten til å ilegge en person forbud mot for eksempel å drikke alkohol på partiarrangementer, over en gitt periode, heter det.

Grunnen til at partiet ønsket å vedta retten til å ilegge personer alkoforbud, er fordi alkohol ofte er en faktor i for eksempel saker som omhandler seksuell trakassering

- Da er det både en riktig og relevant reaksjon, sier generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset.

Han mener det i realiteten er lite nytt i de etiske retningslinjene Høyre vedtok søndag.

- Mange av de faktiske endringene vi skriver inn, har vært etablert praksis lenge, sier Aarset.

Håndteringsrutiner

I tillegg har de innført nye retningslinjer om behandling av sakene.

«Høyre behandler varslersaker uavhengig av om varsler er med i partiet eller ikke, og uavhengig av om hendelsen har skjedd i eller utenfor partiarrangement».

31. mai i år satte Høyre punktum i behandling av de 35 varslersakene de hadde i partiet. Høyre konkluderte med brudd på partiets etiske retningslinjer i de aller fleste sakene.

Sakene det er varslet om strekker seg tilbake til før 2010 og fram til i 2018, med en overvekt av hendelser før 2015. Sakene angår i hovedsak medlemmer eller tidligere medlemmer av Unge Høyre, men også medlemmer av Høyre. Varslene retter seg mot 21 personer, het det i en pressemelding fra partiet.

- Rom for tilgivelse

I tillegg til å kunne varsle Høyres generalsekretær og HR-sjef, har Høyre også opprettet et tredje kontaktpunkt for varsler. Et advokatfirma skal fungere som en uavhengig varslerinstans.

En det varslet mot skal, ifølge de nye retningslinjene, «så langt det lar seg gjøre få anledning til å bli gjort kjent med anklager, redegjøre for sin oppfatning og svare på beskyldninger».

«Når en tillitsvalgt har gjort opp for seg etter brudd med vår partikultur, etiske retningslinjer eller andre lover og regler, så er det rom for tilgivelse»

De nye etiske retningslinjene tydeliggjør også retten den det varsles mot, har til såkalt kontradiksjon. Altså å kunne fortelle sin versjon av saken.

De etiske retningslinjene sier også at en varsler skal oppleve å bli takket for å ha varslet.

De nye retningslinjene skal etter planen sendes ut til Høyres medlemmer tidlig til uka.

- Økt åpenhet og ærlighet

«Både varsler og den det blir varslet mot skal få tilbud om psykologisk krisehjelp, hvis nødvendig. Hvis partiet finner det riktig, vil partiet selv gå ut med informasjon til offentligheten dersom en sentral tillitsvalgt har brutt partiets etiske regelverk.» heter det i retningslinjene.

I dokumentet sendt ut fra sentralstyremøtet i dag, «Mennesker som vil hverandre vel - partikultur, etiske retningslinjer og varsling», heter det:

«Vi ser et større rom for å snakke om seksuell trakassering enn det vi noen gang har sett før, også i Høyre. Økt åpenhet og ærlighet, så vel som mer kunnskap, om seksuell trakassering er nødvendig og ønskelig, og økt fokus ikke minst på kvinners erfaringer med dette trengs».

Innstillingen fra Arbeiderpartiets metoo-utvalg legges fram for sentralstyret i morgen 11. juni. Da skal det formelt vedtas nye regler

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!