Nye rettsrunder for Clinton

Det kan bli vanskelig å bevise at Bill Clinton lot seg kjøpe til å benåde milliardæren Marc Rich. Men saken blir uansett en belastning for den tidligere presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongresshøringer om saken er allerede i gang. Den har tatt en ny vending nå, etter at den føderale statsadvokaten i New York har satt i gang kriminaletterforskning av om Bill Clintons benådning av Rich var motivert av gaver for vel en million av dollar fra Marc Richs eks-kone Denise.

Clinton konsulterte ikke statsadvokaten i New York før han benådet Rich. Det ble tatt ille opp, fordi det var denne påtalemyndigheten som i sin tid etterforsket og tiltalte Marc Rich for blant annet å ha unndratt skatt for 48 millioner dollar. Han ble også tiltalt for ulovlig oljehandel med Iran for rundt 200 millioner dollar, til tross for det amerikanske forbudet mot å handle med landet.

Rømte til Sveits

Ifølge Reuters skjedde handelen samtidig med at amerikanere ble holdt som gisler av Iran i 1980. Rich og hans partner Pinkus Green som også ble benådet, rømte begge til Sveits for å slippe å møte i retten i 1983, og har siden bodd utenlands. Nå som de er benådet kan de vende tilbake til USA uten å risikere straffeforfølgelse.

Denise Rich har gitt en drøy million dollar i støtte til det demokratiske partiet, og dessuten rundt 400.000 dollar til Clintons presidentbibliotek i Arkansas. I tillegg fikk Clinton-ekteparet møbler og inventar verdt 7.375 dollar til sin nye bolig i New York i fjor. Denise Rich nekter å forklare seg i Kongressen.

Avviser

Bill Clinton avviser blankt at han skal ha latt seg kjøpe, og sier at han benådet Rich fordi han syntes det var det riktige å gjøre på det tidspunktet. Han sier han ser fram til å samarbeide med etterforskerne.

Advokater New York Times har snakket med sier det kan ble svært vanskelig å bevise at det har vært smøring inne i bildet, fordi det vil kreve innrømmelser og samarbeid fra en av partene. Dessuten er det ikke ulovlig å gi gaver til et politisk parti, og heller ikke til presidentens bibliotek. Det tredje punktet er presidentens totale privilegium etter grunnloven til å kunne benåde hvem som helst. Beslutningen kan ikke omgjøres.

Stor belastning

Men benådningen av Rich er en belastning for Clinton, som har fått meget hard kritikk også fra sine aller nærmeste støttespillere blant demokratene. Republikanerne har satt i gang høringer både i Representantens hus og i Senatet for å belyse benådningssaken, og mener det er helt riktig med en kriminell etterforskning.

Benådningen kom i de aller siste timene før Clinton gikk av 20. januar, og gikk utenom alle formelle kanaler slike benådninger vanligvis går gjennom. Richs advokat Jack Quinn, som også var rådgiver for både Clinton og Al Gore, har i høringene sagt at tiltalen mot Rich var feil i utgangspunktet, og at det er grunnen til at han ble benådet.

(NTB)