Nye rundetider for Gjengedal

Anstein Gjengedal har blitt disket i Birkebeinerløpet og gått en yttersving for mye på skøyter. Nå er han Oslos nye politimester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble han utnevnt til Ingelin Killengreens etterfølger i den prestisjetunge stillingen i hovedstaden.

Da skøyterevolusjonen bergtok det idrettsinteresserte norske folk i 1963, var 19-åringen Anstein Gjengedal fra Lom en av Norges mest lovende. Men mens treningskameraten Per Ivar Moe slo gjennom med et brak, stagnerte Gjengedal etter en serie 7., 10. og 11. plasser i norgesmesterskapene.

Gjengedal gikk ikke til topps på skøytebanen, og har tidligere to ganger tapt i kampen om å bli riksadvokat.

For lett

Men han holder ut, og holder seg i form: Birkebeinerløpet har han gjennomført over tjue ganger - en gang ble han også der veid og funnet for lett: Ryggsekken veide mindre enn tillatt.

- Jo da, det stemmer at jeg drakk litt for mye væske, medgir Gjengedal.

- Du ble diskvalifisert?

- Ja.

- Sømmer det seg for en politimester å ha blitt knepet for overlagt juks i en konkurranse?

Høyere tempo

- Overlagt juks? Nei, vet du hva, det vil jeg ikke kalle det. Jeg skal ikke forsvare at jeg drakk for mye... det var greit nok det. Men det var jo bare et skirenn. Forresten er det jo mange år siden dette skjedde, sier Gjengedal.

Han synes lite om at episoden blir rippet opp i, og legger til at han også har blitt diskvalifisert på skøytebanen.

- Jeg tok en yttersving i stedet for en innersving. Gikk for langt, altså. Det sier litt om hvordan ting fungerer i idretten.

- Og hvilke flaggsaker vil gjøre deg tydelig, Gjengedal?

- Ved å ivareta Oslo politikammers oppgaver. 40 prosent av all kriminalitet i Norge utføres i Oslo, begynner Gjengedal - før sekundant Harlem pisker ham videre:

- En hjertesak for meg er å få ned saksbehandlingstida: Det tar altfor lang tid fra anmeldelser foreligger, til saken er ferdig etterforsket, fastslår justisministeren.

Og den nye mesteren erklærer seg enig. Selv om det medfører at han må gå ned rundetidene fra 41 - som var Gjengedals marsjtempo i gode øyeblikk på 10000 meter - til dagens nivå på 31,5. Det kreves for å holde tritt med et økende antall narkolangere, mafiabander, voldsmenn, skattesnytere og annet pakk som freidig stiller opp i NM i jævelskap.

FIKK JOBB OG BLOMSTER: Justisminister Hanne Harlem tror Anstein Gjengedal vil bli en tydelig og handlekraftig politimester.