Nye russiske flytokt nær Norge

Norske F-16 på vingene i løpet av 12 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske F-16-fly tok torsdag morgen av fra Bodø hovedflystasjon for å observere russiske bombefly utenfor norsk territorium.

Beredskapsflyene tok av klokken 5.20 torsdag morgen etter at de ble varslet av NATOs luftoperasjonssenter på Reitan.

- De russiske flyene var så langt ute, om lag 100 nautiske mil fra vårt farvann, at våre fly returnerte etter å ha observert de russiske flyene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) på Jåttå utenfor Stavanger til NTB.

Han opplyser at de norske jagerne ble sendt på vingene igjen ved 12-tiden da russerne returnerte og fløy hjemover.Flere flytokt
Ifølge Eide er russiske flytokt i internasjonalt farvann utenfor norskekysten blitt mer vanlig de siste månedene.

- Det henger nok sammen med bedre økonomi. Og det er naturlig at de ønsker at pilotene får så mye trening som mulig, sier Eide.

En talsmann for det russiske luftforsvaret opplyser til AFP at fire russiske strategiske bombefly gjennomførte treningsflyginger over Arktis og Atlanterhavet torsdag.

To bombefly av typen TU-95MS skulle fly over Arktis og de nordlige delene av Atlanterhavet, mens to bombefly fra den østlige Amur-regionen skulle fly på treningstokt østover.

Begge treningstoktene skulle ifølge talsmannen vare i 12,5 timer.

NATOs interesseområde
- Norge har et luftrom som strekker seg ut til 12 nautiske mil. Utenfor dette har Norge og NATO et interesseområde hvor all flytrafikk skal identifiseres. Man ønsker altså å vite alt som skjer i dette luftrommet. I dag tidlig så man to fly nærmet seg dette interesseområdet, og derfor var F-16-flyene på vingene i løpet av knappe 12 minutter, sier presseoffiser Hanne Olafsen i Luftforsvaret Nord-Norge til Avisa Nordland torsdag.

De siste ukene har russerne opprettholdt et høyt aktivitetsnivå langs kysten av Norge, noe som har medført at F-16-fly fra Bodø har blitt sendt ut flere ganger.

Det russiske luftforsvaret varslet også torsdag at fire strategiske bombefly skulle gjennomføre treningsflyginger over Arktis og Atlanterhavet.

(NTB)

FLERE FLYTOKT: De siste ukene har russerne opprettholdt et høyt aktivitetsnivå langs kysten av Norge. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FLERE FLYTOKT: De siste ukene har russerne opprettholdt et høyt aktivitetsnivå langs kysten av Norge. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer