KAN BLI TVANGSINNLAGT: De to nye sakkyndige ønsker å legge Anders Behring Breivik inn på sykehus. Foto: Politiet
KAN BLI TVANGSINNLAGT: De to nye sakkyndige ønsker å legge Anders Behring Breivik inn på sykehus. Foto: PolitietVis mer

Nye sakkyndige vil tvangsinnlegge Breivik

Agnar Aspaas og Terje Tørrisen ønsker å legge Anders Behring Breivik inn på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to nye sakkyndige som skal vurdere Anders Behring Breivik, har overfor retten gitt uttrykk for at de ønsker at Breivik legges inn til undersøkelse i henhold til straffeprosesslovens § 167, melder VG.

Dagbladet får opplyst at de to psykiaterne satte fram ønsket under et møte i forrige uke og at etter det har gitt retten en formell uttalelse der de fastholder kravet.

De andre partene har frist til fredag denne uka på å svare retten. De andre sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim skal ikke hatt noen formening om Breivik burde legges inn eller ikke.

- Jeg har ingen kommentar til dette. Vi har taushetsplikt på alt som har noe med denne saken å gjøre, sier Terje Tørrisen til Dagbladet.

Har anket oppnevnelsen Forsvarerne er kjent med de sakkyndiges ønske, bekrefter advokat Vibeke Hein Bæra.

- Nå er det slik at oppnevningen av de to siste sakkyndige er anket av oss, og anken er begjært oppsettende virkning. Vi avventer først om det blir oppnevnt nye sakkyndige og forholder oss først og fremst til dette, sier Bæra.

Breivik og hans forsvarerteam ønsker ikke en ny psykiatrisk undersøkelse. De mener blant annet at det er begått saksbehandlingsfeil, og at retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til.

- Vi har tro på at lagmannsretten vil være enige med oss. Hvis ikke vil vi om nødvendig bringe dette inn for Høyesterett. Da må man eventuelt avvente Høyesteretts avgjørelse, sier hun.

Ankesvaret fra Borgarting lagmannsrett er ventet tidlig i neste uke.

Mulig Ila Dette er en såkalt «judisiell observasjon», og tidsperspektivet for observasjonen skal være mellom to og fire uker.

De sakkyndige ønsker primært å ha Breivik innlagt på regional sikkerhetsavdeling ved Oslo universitetssykehus på Dikemark i Asker, men fremholder også at oppdraget er mulig å gjennomføre ved Ila landsfengsel, får VG opplyst.

Påtalemyndigheten ønsker ikke å kommentere hva de mener om saken.

- Vi har frist til fredag å komme med vår uttalelse og vil gi den til retten, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Allerede samme dag som oppnevnelsen åpnet Agnar Aspaas for at det kunne bli aktuelt å tvangsinnlegge Anders Behring Breivik for observasjon, dersom han ikke vil samarbeide med de nye sakkyndige.

- Det gjør arbeidet vanskeligere dersom Breivik ikke vil la seg undersøke av oss, og det kan bli aktuelt med en tvangsinnleggelse. Men dette må vi diskutere med retten, sa Aspaas.

Anders Behring Breivik har tidligere gjort det klart overfor sine forsvarere at han har mistet tillit til rettsoppnevnte sakkyndige, og at han ikke kommer til å samarbeide med nye sakkyndige.