Nye sammenstøt etter at politiet ble dynket i urin

Minst 47 pågrepet.

SAMMENSTØT: Demonstranter i Ferguson kaster en gjenstand mot politiet. Ifølge politiet selv kastet demonstrantene både plast- og glassflasker. Noen av flaskene skal ha inneholdt urin. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
SAMMENSTØT: Demonstranter i Ferguson kaster en gjenstand mot politiet. Ifølge politiet selv kastet demonstrantene både plast- og glassflasker. Noen av flaskene skal ha inneholdt urin. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON (Dagbladet): Stemningen er spent i Ferguson etter at politiet i St. Louis tirsdag ettermiddag skjøt og drept nok en ung afroamerikansk ung mann. I halvannen uke har Ferguson vært rystet av intense demonstrasjoner og voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter etter at en politimann skjøt og drepte ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown (18).

Dagbladet var natt til onsdag norsk tid til stede i Ferguson hvor demonstrasjonene utover ettermiddagen lokal tid har økt i styrke. Stemningen var fredelig helt fram til rundt klokka 7 norsk tid. Da forsøkte politiet å få demonstrantene til å gå hjem, men ikke alle ville gå.

Så kastet en demonstrant en flaske på politiet, og politiet slo hardhendt tilbake. Det hele utartet i en kaotisk scene hvor fredelige demonstranter og pressen havnet midt i bråket.

- Kastet urin Flere flasker ble kastet og politiet gikk mot demonstranter og journalister med våpen hevet for å jage alle fra området. Ifølge politiet inneholdt noen av flaskene urin.

Politiet brukte også pepperspray mot noen av demonstrantene, men de brukte ikke tåregass slik de har gjort tidligere kvelder.

Etter en time med arrestasjoner av både demonstranter og pressefolk, roet den aggressive situasjonen seg.

- Vi har arrestert 47 personer, opplyser politisjef i Missouri State Highway Patrol, Ron Johnson, på en pressekonferanse hvor Dagbladet var til stede.

To av de arresterte skal ha kommet med trusler mot politiet tidligere på kvelden, og da politiet gjennomsøkte kjøretøyet deres, fant de to pistoler. De beslaglagte våpnene ble vist fram på pressekonferansen.

Justisminister hos demonstrantene Tidligere på kvelden virket demonstrasjonene roligere enn foregående kvelder til tross for det nye politidrapet. Ved 21.30-tida lokal tid kom delstatsjustisminister i Missouri, Chris Koster, for å treffe demonstrantene.

- Jeg synes det er viktig at folkevalgte erkjenner frustrasjonen som blir uttrykt og kommer ut og snakker med folk i lokalsamfunnet, sier han til Dagbladet og annen frammøtt presse.

ARRESTERT PRESSE: En fotograf blir pågrepet av politiet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
ARRESTERT PRESSE: En fotograf blir pågrepet av politiet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

I morgen blir saken lagt fram for en grand jury, og det er allerede kommet en rekke krav om at aktoratet må byttes ut. Det er ikke Koster enig i.

- Prosessen kommer til å starte klokka ni onsdag. To erfarne aktorer kommer til å legge fram saken for en grand jury. En av dem er også en afroamerikansk kvinne. Jeg tror de vil gjøre en god jobb, sier Koster før han går videre for å snakke med demonstrantene.

Aggressivt Politisjef Ron Johnson i Missouri State Highway Patrol (utrykningspoliitet) var selv og snakket med demonstrantene. Han har oppfordret demonstrantene til å avslutte demonstrasjonene før det blir mørkt av hensyn til sikkerheten.

Mandag endte det med skyting og tåregass da demonstanter og politi barket sammen, og flere frykter at tirsdagens politidrap kan føre til en eskalering av situasjonen. Et par hundre demonstranter samlet seg umiddelbart og en del oppførte seg aggressivt overfor politiet på stedet.

- Vi er veldig klar over de sterke følelsene etter hendelsene i Ferguson og er klare for å takle alle demonstrasjoner som måtte komme, sier borgermester i St. Louis, Francis Slay, ifølge St. Louis Post-Dispatch.

ARRESTERT: En mann blir arrestert av politiet i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
ARRESTERT: En mann blir arrestert av politiet i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

Han krever nå full åpenhet rundt etterforskningen av saken for å unngå liknende påstander om at politiet har holdt tilbake informasjon, slik Ferguson-politiet har fått.

Truet med kniv Dagbladet kom til åstedet for tirsdagens politidrap bare en time etter at det skjedde. Politiet var da i ferd med å fjerne liket. Den drepte var en 23 år gammel afroamerikansk mann som ble drept tirsdag etter at han først stjal energidrikk og muffins fra en butikk, skal han ha oppført seg utagerende. Politi ble tilkalt.

-    Skyt meg! Drep meg nå, skal mannen ha ropt til polititjenestemennene, ifølge politisjef Sam Dotson på en pressekonferanse.

Mannen skal så ha truet politiet med en kniv, og da han var en meter fra dem, skal begge ha avfyrt skudd.

ARRESTERT: En demonstrant blir pågrepet av politiet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
ARRESTERT: En demonstrant blir pågrepet av politiet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
YDMYK: Delstatsjustisminister, Chris Koster, besøkte i natt demonstrantene i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
YDMYK: Delstatsjustisminister, Chris Koster, besøkte i natt demonstrantene i Ferguson. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer