Nye sammenstøt i ettermiddag

OSLO/JERUSALEM: Det brøt ut kaos da israelske styrker nektet menn under 45 å slippe inn i Gamlebyen i Jerusalem for å delta i fredagsbønnen. Noen bedende tok i bruk pappesker som bønnetepper ute på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen ble uhyre spent, og det kom til enkelte sammenstøt da israelske soldater la en jernring rundt Gamlebyen og nektet alle palestinere under 45 år adgang til Al Aqsa-moskeen.

I flere byer på Vestbredden har det vært harde sammenstøt, og i Gaza har demonstrasjonene har vært kraftige. En palestiner er drept og femti er såret i dagens sammenstøt.

Israelsk provokasjon

Det var på Tempelhøyden, Haram al-Sharif for muslimene, at de voldsomme urolighetene brøt ut for to uker siden. Det store, åpne området på toppen av Gamlebyen har vært startsted for utallige sammenstøt etter fredagsbønnen.

Tungt væpnet politi med skuddsikre vester dannet en to lags sperring utenfor byportene,

Det har vært tilløp til håndgemeng og flaskekasting, flere tusen palestinere satte seg ned i gata utenfor bymurene. En sjeik leder den improviserte fredagsbønnen via megafon, og de troende knelte på medbrakte tepper eller på pappbiter de har hentet i butikker nær ved.

Palestinere har utropt dagen i dag til «Vredens dag» etter gårsdagens harde israelske angrep. Kamphelikoptre sendte raketter mot flere bygninger etter at palestinere lynsjet to eller tre soldater i Ramallah.

Ville brenne synagoge

I Ramallah hadde politiet store problemer med å holde igjen demonstrerende ungdommer. Steinkastere som angrep en israelsk veisperring nord for byen ble møtt med maskingeværild fra stridsvogner.

I den palestinsk-styrte byen Jeriko på Vestbredden greide palestinske politi- og sikkerhetsfolk natt til fredag å stanse en gruppe rasende ungdommer, som kastet brannbomber mot en gammel jødisk synagoge.

I Hebron ble en palestiner skutt og drept og rundt 50 palestinere såret i sammenstøt med israelske soldater.

I Gaza var angrepene mot en israelsk bosetting så harde at til og med ledere i den ytterliggående organisasjonen Hamas grep inn for å roe opptøyene.

Frykter selvmordsaksjoner

I går ble en rekke medlemmer av Hamas løslatt fra palestinske fengsler. Nå frykter mange nye selvmordsaksjoner. Hamas har lovet hevn, og organisasjonen bekjenner seg til Koranens bud om at hevnen skal stå i forhold til det som skal hevnes.

Til nå har over nitti palestinere blitt drept i opptøyene som ble utløst av den israelske høyrepolitikeren Ariel Sharons besøk på Tempelhøyden.

UTESTENGT: Menn under 45 slapp ikke inn til Al Aqsa-moskeen i Gamlebyen i Jerusalem i dag, og måtte be utenfor. Noen tok i bruk pappesker som bønnetepper.
SERVERTE ALKOHOL: Demonstranter i Gaza skal i dag ha satt fyr på et hotell mistenkt for å selge alkohol.