Nye sammenstøt i Jemen

Tusenvis av demonstranter for og mot myndighetene barket sammen i hovedstaden Sanaa.

NYE SAMMENSTØT: Hundrevis av demonstranter for og mot myndighetene barket sammen i hovedstaden Sanaa. Dette bildet er fra gårsdagens demonstrasjon. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix
NYE SAMMENSTØT: Hundrevis av demonstranter for og mot myndighetene barket sammen i hovedstaden Sanaa. Dette bildet er fra gårsdagens demonstrasjon. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Jemen står midt mellom flere tusen motstandere og noen hundre støttespillere av president Ali Abdullah Saleh ved universitetet i hovedstaden Sanaa, melder nyhetsbyrået Reuters og RFI.

Partene kaster steiner på hverandre, mens opprørsstyrkene prøver å bryte opp folkemassene.

- Kom deg ut! - Hei, Ali, kom deg ut, kom deg ut! roper demonstrantene.

- Det er ingen annen løsning enn å gå av, sier de.

De siste ukene har det vært en rekke demonstrasjoner med titusener av mennesker i gatene i Jemen, noe som til slutt endte med at president Ali Abdullah Saleh lovte å ikke stille til gjenvalg i 2013. Men demonstrantene er ikke fornøyde før han trekker seg.

De siste fire dagene har det vært store sammenstøt mellom motstanderne og støttespillerne. I går måtte politiet bruke makt for å få en slutt på kampene i hovedstaden. Mange ble skadet og flere arrestert.

- Mer voldelig enn Egypt Demonstrantene i Sanaa krever løslatelse av arresterte aktivister. 220 av dem holdes i fengselet i industribyen Taiz, der politiet skjøt varselskudd i lufta uten å få kontroll på folkemengdene.

Analytikere Reuters har snakket med, mener Jemen er langt unna en Egypt-aktig revolusjon, og at det eventuelt vil skje mer langsomt - og at det eveneutelt vil være mye mer blodig.

Human Rights Watch har kritisert politiet mot å være unødvendig brutale ved blant annet å bruke elektrosjokk mot demonstrantene.

- Sikkerhetsstyrkene gikk brutalt løs på fredelige demonstranter og brukte elektrosjokk uten provokasjon, sier Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør Sarah Leah Whitson.