Nye sammenstøt i Kosovo

Etniske albanere og franske NATO-soldater støtte sammen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-soldatene har fått meldinger om flere granatangrep mot serbere og deres eiendommer i Kosovo i løpet av natta. I dag braket det sammen mellom NATO-soldatene og albanerne i Mitrovica igjen.

Det ble utvekslet både slag og spark da de franske KFOR soldatene nektet å la omkring 150 albanere krysse broen som deler byen i en serbisk og en albansk del. Albanerne ville storme serberne på den andre siden av elven Ibar, akkurat som igår.

- Franskmennene er terrorister! Vi skal frigjøre Mitrovica, ropte den kosovalbanske menneskemengden, som for det meste besto av unge menn. De franske soldatene dannet en barriere ved å stå skulder ved skulder. Bak seg hadde de et titalls pansrede personellkjøretøyer. En albaner ble arrestert.

Svært spent

Seint i går kveld ble en rakettdrevet granat skutt fra den albanske bydelen inn i den serbiske delen. Ingen ble skadd i episodene i Mitrovica, opplyste den franske militærtalsmannen Bertrand Bonneau.

Serberne er i mindretall i Mitrovica, og de etniske albanerne har flere ganger sagt at de ville ha hevn etter flere års undertrykkelse fra serbisk politi. Albanerne klager også over at KFOR har tillatt serbere å overta deres eiendommer.

Den franske KFOR-kontingenten avviser påstander om at den samarbeider med serberne i Mitrovica. Opptøyene i går kom tilsynelatende helt uventet på franskmennene, men i dag var de bedre forberedt og hadde kjørt i posisjon et dusin pansrede kjøretøyer som sperret av broen over elva Ibar.

Gemyttene kokte over etter at soldatene forsøkte å roe ned en kvinne som marsjerte i spissen for den kosovoalbanske menneskemengden. Flere av albanerne kastet stein mot franskmennene eller spyttet på soldatene.