Nye sammenstøt i Malaysia

Kuala Lumpur: Rundt 100 malaysiske politimenn med køller og skjold brukte vannkanoner for å spre de rundt 1.000 opposisjonsdemonstrantene som lørdag forsøkte å samle seg på Merdeka-plassen i sentrum av Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere lastebillass med politimenn, også opprørspoliti, hadde stanset trafikken og sperret av området rundt plassen. Her hadde regjeringsmotstanderne planlagt å samles for å kreve Anwar Ibrahims løslatelse.

Demonstrantene ropte «Reform» og «Gud er stor» før de ble fjernet av politiet. Rundt 10 personer ble pågrepet.

Useriøst

Det var på den samme plassen opposisjonen samlet 30.000 tilhengere av den avsatte finansministeren Anwar Ibrahim forrige søndag. Få timer etter demonstrasjonen ble Anwar arrestert og siktet etter den strenge loven om indre sikkerhet, som gjør det mulig å pågripe og fengsle uten rettssak.

- Anwar Ibrahim skal få lov til å bli stilt for retten dersom han får tilhengerne sine til å stanse protestene mot at han er arrestert, lovet statsminister Mahathir Mohamad fredag. Men hvordan den fengslede mannen skulle få formidlet en slik oppfordring, visste han ikke. - Telepatisk, foreslo han.

Stadig urolig

Demonstrasjonen forrige helg var den største protesten mot Mahathirs styre på de 17 årene han har sittet ved makten.

Offisielt er Anwar siktet for forræderi og pervers seksuell atferd, noe han benekter. I et videoopptak Anwar gjorde for den amerikanske tv-kanalen CNBC kaller han sex-siktelsen for ondsinnet løgn.

Opprørspoliti i Malaysia måtte fredag aksjonere mot hovedmoskeen i Kuala Lumpur for å jage vekk demonstranter som ropte slagord mot statsminister Mahathir.

(NTB/REUTERS)