Nye sammenstøt i Teheran i forbindelse med markering

Politifolk brukte køller til å denge løs på demonstranter i sentrum av hovedstaden Teheran, ifølge øyenvitner.

PROTEST: Iranske demonstranter holder et bilde som viser Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Hitler under en protest i dag. Demonstrantene protesterte mot manglende sosial og politisk frihet. Foto: AP Photo/Vincent Thian/Scanpix
PROTEST: Iranske demonstranter holder et bilde som viser Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Hitler under en protest i dag. Demonstrantene protesterte mot manglende sosial og politisk frihet. Foto: AP Photo/Vincent Thian/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): De siste meldingene fra Teheran sier at opprørspoliti har støtt sammen med tilhengere av opposisjonen i Iran.

- Politifolk brukte køller til å denge løs på demonstranter i sentrum av hovedstaden Teheran, forteller øyenvitner til  nyhetsbyrået Reuters.

Folk skal rope ut anti-Iranske slagord på Ferdowsi-torget.

Iranske myndigheter har fryktet at opposisjonelle studenter vil gjenoppta sine protester mot det omstridte presidentvalget i juni i år, da sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble beskyldt for å ha jukset til seg seieren over opposisjonens kandidat Mir Hossein Mousavi.

Iranerne skulle i dag offisielt minnes tre studenter som ble drept under den tidligere sjahens regime i 1953, skriver NTB. Men markeringen er siden 1990-tallet også blitt benyttet til å protestere mot mindre sosial og politisk frihet.

Kveler alle former for protest
Myndighetene har forbudt utenlandske medier fra å dekke studentenes møter i dag. I tillegg har de stengt tilgangen til internett, i det nyhetsbyrået AP kaller et forsøk på å kvele alle former for protest mot sittende president Mahmoud Ahmadinejad.

STENGER TILGANGEN: Internettilgangen ble allerede torsdag begrenset, og skal i forbindelse med dagens markering være stengt. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
STENGER TILGANGEN: Internettilgangen ble allerede torsdag begrenset, og skal i forbindelse med dagens markering være stengt. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer

I juni i år brukte landets opposisjonelle sosiale medier som Twitter og Flickr til å spre bilder fra de store demonstrasjonene.

I flere dager i forkant har flere nettsider oppfordret folk til å samle seg nær universitetet i Teheran. Nå har opprørspoliti omringet universitetet i hovedstaden, ifølge flere internasjonale og iranske nyhetsbyråer.

- Hundrevis av folk fra opprørspolitiet er kommet hit. De er overalt på universitetet i Teheran og i gatene omkring universitetsbygningene, fortalte et anonymt øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Opposisjonens kandidat, Mir Hossein Mousavi, sa på en nettside at han fremdeles var «i live til tross for press fra myndighetene», skriver Al Jazeera.

- Intolerant
Tidligere Iran-president og opposisjonsmedlem Akbar Hashemi Rafsanjani kritiserer Ahmadinejad for å være intolerant for andre meninger enn hans egne.

OMRINGET UNIVERSITETET: Bildet viser studenter som vifter med iranske flagg under et massemøte tidligere i år. Opprørspoliti har omringet universitetet i Irans hovedstad Teheran, etter rykter om at opposisjonen i landet ville forsøke å forstyrre et massemøte til støtte for regjeringen. Tilgangen til internett er også stengt, og utenlandske mediefolk har fått reportasjeforbud. Arkivfoto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX
OMRINGET UNIVERSITETET: Bildet viser studenter som vifter med iranske flagg under et massemøte tidligere i år. Opprørspoliti har omringet universitetet i Irans hovedstad Teheran, etter rykter om at opposisjonen i landet ville forsøke å forstyrre et massemøte til støtte for regjeringen. Tilgangen til internett er også stengt, og utenlandske mediefolk har fått reportasjeforbud. Arkivfoto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX Vis mer

- Situasjonen i landet er at konstruktiv kritikk ikke er akseptert. De som demonstrerer eller protesterer må uttrykke seg gjennom lovlige virkemidler. Ledere må også respektere loven, sa han til studenter i  byen Mashhad, som er Irans nest største by, ifølge nyhetsbyrået ILNA.

Rafsanjani oppfordret politiske grupper i Iran til å jobbe sammen for å demonstrere på fredelig vis.

100 studentledere arrestert
Irans politsjef, general Ismail Ahmadi Moghaddam, advarer demonstranter mot å demonstrere, og at sikkerhetsstyrkene vil bekjempe enhver uro i Teheran.

- Politiet vil konfrontere uautoriserte samlinger utenfor universiteter, sier han til nyhetsbyrået Fars, som er delvis statlig eid.

Ifølge menneskerettsorganisasjoner skal nesten 100 studentledere ha blitt arrestert de siste ukene, skriver nyhetsbyrået Associated press.

BESKYLDT FOR JUKS: President Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/Scanpix
BESKYLDT FOR JUKS: President Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer