MASSEARRESTASJONER: Nesten 1500 personer er arrestert etter opptøyene i Xinjiang-regionen i Kina de siste dagene. Dette bildet, som stammer fra Twitter, viser opptøyene i Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIX
MASSEARRESTASJONER: Nesten 1500 personer er arrestert etter opptøyene i Xinjiang-regionen i Kina de siste dagene. Dette bildet, som stammer fra Twitter, viser opptøyene i Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Nye sammenstøt i Xinjiang

Nesten 1500 personer er arrestert de siste dagene, melder kinesisk statlig media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Tirsdag har det vært nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Xinjiang-regionen i Kina, melder NTB.

Flere hundre uigurer strømmet ut i gatene i regionhovedstaden Urumqi tirsdag, der de etter kort tid ble møtt av kinesisk opprørspoliti.
Ifølge øyenvitner skal demonstrantene ha presset politistyrkene tilbake.
Over 1400 arrestert
Demonstrantene krever at de mange som er blitt arrestert etter etter de siste dagenes voldsomme opptøyer løslates.

Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at 1434 personer nå arrestert  i Xinjiang-regionen,  ifølge nyhetsbyrået AP.

Myndighetene har tidligere opplyst at 156 personer er drept i sammenstøtene mellom den muslimske minoriteten uigurer, hankinesere og politiet.

1080 personer er rapportert såret, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Høy sikkerhet
Sikkerhetsberedskapen i regionen er høy, og hundrevis fra de paramilitære styrkene har tatt kontroll over gatene i regionens hovedstad Urumqi. Internettilgangen skal være helt eller delvis borte, og mobiltelefoner skal ikke være mulig å bruke.

Ifølge The New York Times er byen nå så å si stengt ned. Politiet har opprettet kontrollposter på veiene inn til Urumqi, og det er innført portforbud.

OPPTØYER: Opptøyene i Xinjiang er de blodigste siden massakren på Den himmelske freds plass. Foto: REUTERS TV/SCANPIX
OPPTØYER: Opptøyene i Xinjiang er de blodigste siden massakren på Den himmelske freds plass. Foto: REUTERS TV/SCANPIX Vis mer

En rolig demonstrasjon utenfor en moske der et par hundre personer deltok ble omringet og brutt opp i byen Kashgar. Her skal også flere ha blitt arrestert, ifølge vitner på stedet.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver at politiet har bevis for at demonstrantene forsøkte å skape opptøyer i byene Kashgar og Aksu, samt i Yili-området. 

Kinesiske myndigheter legger skylda for opptøyene på uigurene, mens de på sin side mener politiet startet uroen ved å skyte mot fredelige demonstrasjoner i Urumqi. Vitner har fortalt om grusomme scener med drap og knivstikking i gatene.

Beskyldt for ekstremisme
Demonstranter sier ifølge BBC at de krever rettferdighet for to uigurer som skal være drept i forrige måned etter et masseslagsmål ved en fabrikk. Myndighetene beskylder imidlertid uigurene for separatisme og for å ha bånd til terroristgrupper.

Fakta om Xinjiang-regionen og uigurene

* 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Den autonome regionen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.

* Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.

* Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene, kalt Øst-Turkestan.

* Kina bekjemper alle tendenser til separatisme og har stemplet flere uigurgrupper som terrorister med bånd til al-Qaida. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for å utnytte terrorpåstandene for å slå ned på grupper som kjemper for minoritetens rettigheter.

* I april ble to uigurer henrettet, dømt for å ha angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Beijing.

* Dissidenten Rebiya Kadeer ble tildelt Raftoprisen i 2004 for sin kamp for uigurenes rettigheter. Hun og andre eksil-uigurer blir nå beskyldt for å stå bak uroen i Xinjiang.

(NTB)

- De lokale myndighetene i Xinjiang har beviser på at ekstremistiske krefter innenfor og utenfor Kina kommuniserte intenst med hverandre før hendelsene startet søndag, sier Liu Weimin ved den kinesiske ambassaden i London til BBC.

Som i Tibet har styresmaktene gjort sitt beste for å feste grepet om Xinjiang-regionen ved å kontrollere religiøst og kulturelt liv samtidig som de lover økonomisk vekst, ifølge Reuters.

Minoritetene har lenge klaget over at hankineserne får de fleste fordelene av offentlige tilskudd.

ØDELEGGELSER: Biler og bygninger har blitt ødelagt i opptøyene. Foto: XINHUA/AP/SCANPIX
ØDELEGGELSER: Biler og bygninger har blitt ødelagt i opptøyene. Foto: XINHUA/AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer