Nye sammenstøt mellom rasende demonstranter og politi

Valgbråket fortsetter i Iran.

NYE SAMMENSTØT: En brennende motorsykkel ligger igjen i gata, etter at demonstranter har satt fyr på den i dag. Foto: AP photo/Vahid Salemi/SCANPIX
NYE SAMMENSTØT: En brennende motorsykkel ligger igjen i gata, etter at demonstranter har satt fyr på den i dag. Foto: AP photo/Vahid Salemi/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Er du i Iran eller kjenner noen som er der? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon +47 24 00 00 00.

(Dagbladet): Iransk politi har igjen støtt sammen med rasende demonstranter som protesterer mot valgresultatet i Iran, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Et vitne forteller at tilhengere av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi samlet seg i sentrum av hovedstaden Teheran. De ropte slagord til støtte for den mer moderate, reformvennlige kandidaten og kastet stein mot politiet.

Svartkledd politi kjørte gjennom folkemengden på motorsykkel for å spre demonstrantene. Også opprørspoliti er ute i Teherans gater.

BBC melder at andre opposisjonelle har samlet seg utenfor lokalene til det statlige nyhetsbyrået IRNA. CNN melder at det dreier seg om rundt 100 demonstranter.

OPPRØRSPOLITI: Opprørspoliti patruljerer Vali-asr-gaten i Teheran, dagen etter de store valgdemonstrasjonene. Foto: AP photo/Vahid Salemi/SCANPIX
OPPRØRSPOLITI: Opprørspoliti patruljerer Vali-asr-gaten i Teheran, dagen etter de store valgdemonstrasjonene. Foto: AP photo/Vahid Salemi/SCANPIX Vis mer

Direktesendt pressekonferanse
Rapportene om mer uro i hovedstaden Teheran, kom samtidig med at landets omstridte president Mahmoud Ahmadinejad holdt en direktesendt pressekonferanse.

Der forsvarte Ahmadinejad gjennomføringen av fredagens valg og langet ut mot utenlandske medier, som han mener kommer med falske beskyldninger.

- 40 millioner mennesker har deltatt i prosessen. Hvordan kan de sette spørsmålstegn ved det? sa Ahmadinejad, og skjøv de iranske velgerne foran seg.

Ahmadinejad, som første gang kom til makten i 2005 - også da under beskyldninger om valgfusk - sammenliknet velgernes sinne med en fotballkamp.

- Noen er sentimentale. Andre blir opprømte. Som jeg sa, jeg sammenlikner det med en fotballkamp. Deres lag vant ikke kampen, sa presidenten på pressekonferansen, som blant annet ble sendt på CNN.

Både utenlandske medier og analytikere har stilt spørsmål ved presidentens klare valgseier. Ahmadinejads oppslutning på 63 prosent mot Mousavis 34 prosent rimer dårlig med den usedvanlig høye valgoppslutningen på rundt 80 prosent.


«Død over diktatoren»
Gårsdagens uvanlige bilder fra Teheran viste unge menn som kastet steiner og flasker mot opprørspolitiet og ropte slagord som «Død over diktatoren!». Mir Hossein Mousavi, som sent fredag kveld erklærte seg som valgets vinner, oppfordret tilhengerne til å stå opp mot et regime «basert på løgner og diktatur».

BLODIG ALVOR: En skadd tilhenger av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi tørker blod fra ansiktet under gårsdagens opptøyer. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
BLODIG ALVOR: En skadd tilhenger av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi tørker blod fra ansiktet under gårsdagens opptøyer. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer

Myndighetene svarte med å blokkere for SMS-kommunikasjon, Mousavis nettsider, Facebook og YouTube. Også mobilnettverket ble stengt i hovedstaden Teheran, noe som gjør det vanskeligere for demonstrantene å organisere seg.

Den saudiarabiske TV-stasjonen al-Arabiya sier de er blitt stengt «av ukjente grunner» i en uke framover.

I dag har det til nå vært langt roligere i Teherans gater. I løpet av dagen skal Ahmadinejad gjøre flere offentlige opptredener, deriblant seierstalen til tilhengerne.

100 arrestert
Nyhetsbyrået Reuters siterte tidligere i dag Mohammad Ali Abtahi, talsmann for de reformvennlige kreftene, som sa at over 100 reformtilhengere ble hentet ut av sine hjem i løpet av natten og arrestert.

OPPTØYER: Flere tusen deltok i demonstrasjonene i Teheran i går. Demonstrasjonene har også spredd seg til andre byer. Foto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIXFoto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
OPPTØYER: Flere tusen deltok i demonstrasjonene i Teheran i går. Demonstrasjonene har også spredd seg til andre byer. Foto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIXFoto: AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer

En talsmann for myndighetene sier at reformtilhengerne ikke ble arrestert, men «kalt inn på teppet» og advart mot å øke konfliktnivået.

- De ble senere sluppet fri, sier han.

Mens Ahmadinejad er ute og forsvarer den omdiskuterte valgseieren, er det forsatt uklart hvor tidligere statsminister Mousavi befinner seg. Noen meldinger går ut på at huset hans er omringet av politi og at han er satt under husarrest. Andre sier han er blitt fengslet. Mens andre ubekreftede meldinger går ut på at han er hjemme og holder møter, og står fritt til å komme og gå som han vil.

Vakter er observert utenfor Mousavis hus, men det er usikkert om de jobber for ham eller for myndighetene.

GRØNN REVOLUSJON: Også kvinner ikledd Mousavis grønne partifarge deltok i demonstrasjonene mot valgresultatet. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
GRØNN REVOLUSJON: Også kvinner ikledd Mousavis grønne partifarge deltok i demonstrasjonene mot valgresultatet. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer