Nye samtaler for Vollebæk i Beograd

Utenriksminister Knut Vollebæk kom søndag til Beograd, der han skulle ha nye samtaler som ledd i bestrebelsene på å løse gisselkrisen og avverge en ny serbisk offensiv i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framstøt blir gjort for å få den kosovoalbanske UCK-geriljaen til å sette fri åtte jugoslaviske soldater fortsatte søndag via flere kanaler. Vollebæk og OSSE frykter at serberne vil iverksette en ny stor offensiv hvis ikke fangene blir satt fri.

Norge overtok 1. januar ledelsen av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, som overvåker våpenhvilen i Kosovo.

UCK har stilt som krav for å løslate fangene at Jugoslavias president Slobodan Milosevic må overholde avtalen med USAs spesialutsending Richard Holbrooke fra oktober om våpenhvile og tilbaketrekking av militære styrker fra Kosovo. Geriljaen krever også at serberne setter fri ni geriljasoldater som ble tatt til fange da de prøvde å krysse grensen fra Albania i desember.

Solana

NATOs generalsekretær Javier Solana appellerte søndag til UCK-geriljaen om å løslate gislene. Han anmodet begge parter om å vise tilbakeholdenhet. Samtidig ba han Jugoslavias president Slobodan Milosevic om å trekke tilbake forsterkninger som er sendt til det nordlige Kosovo, og ba ham om å innstille aggresjonen mot landsbyer i regionen. Solana ga sin fulle støtte til OSSEs forsøk på å mekle fram en løsning på gisselkrisen.

De åtte jugoslaviske soldatene ble tatt til fange av geriljaen fredag. OSSEs observatørkorps, som Vollebæk nå er leder for, har vært i kontakt med fangene, og kunne i helgen melde at de er i god behold.

Russland

Russland var langt mer ensidig i sin fordømmelse av UCK-geriljaen. Utenriksdepartementet i Moskva nølte ikke med å kalle tilfangetakingen for en ren terrorhandling. Samtidig roses regjeringen i Beograd for å vise tilbakeholdenhet. Russland er også fornøyd med innsatsen til OSSE i Kosovo.

(NTB)