- Nye satellittbilder avslører atomvåpen-plan

Nord-Korea skal ha gjenopptatt bygging av viktig reaktor.

BILDEBEVIS: Dette satellittbildet fra 30. april viser området ved Yongbyon-anlegget der lettvannsreaktoren bygges. Flere av de ferskeste bildene skal vise at byggingen er gjenopptatt, etter måneder uten aktivitet. Foto: GeoEye / AP / NTB Scanpix
BILDEBEVIS: Dette satellittbildet fra 30. april viser området ved Yongbyon-anlegget der lettvannsreaktoren bygges. Flere av de ferskeste bildene skal vise at byggingen er gjenopptatt, etter måneder uten aktivitet. Foto: GeoEye / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Ferske satellittbilder av Yongbyon-anlegget nord for hovedstaden Pyongyang i Nord-Korea viser byggeaktivitet ved en ny reaktor som kan brukes til å utvide diktaturets atomvåpenprogram.

Det offentliggjorde eksperter ved amerikanske Johns Hopkins University i dag, skriver New York Times.

Det var i flere måneder dødt på byggeplassen, men nå skal nordkoreanerne være nære på å sluttføre den aktuelle bygningen, og bare to år unna å ferdigstille hele det viktige anlegget.

Yongbyon kan da produsere materiale til én atombombe hvert år framover, mener ekspertene.

Den fornyede aktiviteten kommer samtidig som regimet har satt fart mot en mulig tredje våpentest, der de kanskje vil bruke anriket uran for første gang.

- Ikke strømproduksjon I november meldte Nord-Korea selv om rask framdrift i byggingen av en liten lettvannsreaktor i hovedkomplekset i Yongbyon. Når den står ferdig vil reaktoren gi myndighetene en ny kilde til brukt reaktorbrensel som kan brukes til å utvinne plutonium - en bestanddel i atomvåpen.

For snaut to år siden bekreftet regimet også byggingen av et urananrikingsanlegg i Yongbyon, men hevdet at uranbrenselet skulle brukes i reaktorer for elektrisitet til befolkningen. Internasjonale eksperter mener imidlertid hele programmet er rettet mot å produsere høyanriket uran, en annen sentral del av atombomber.

- Pyongyangs konstruksjon av en eksperimentell lettvannsreaktor (ELWR) - som ifølge nord-koreanerne er prototypen for ytterligere reaktorer - er sammen med byggingen av urananrikingsanlegget en viktig indikasjon på at de vil fortsette med utvidelsen av atomvåpenarsenalet i framtida, skriver den amerikanske ekspertgruppa.

Sanksjoner Mange hadde i år håpet på en mildere tone fra Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un, men han valgte i stedet å raskt vise muskler.

13. april prøvde Nord-Korea å skyte en satellitt i bane for å vise at de har evnen til å bygge interkontinentale raketter, men forsøket mislyktes spektakulært.

Analytikere advarte om at diktaturet trolig kommer til å gjennomføre en ny atomprøvesprengning eller øke hastigheten på urananriking for å skaffe mer tyngde i forhandlingene med USA.

I begynnelsen av mai vedtok FNs sikkerhetsråd å innføre sanksjoner mot tre store statlige selskaper i Nord-Korea etter landets mislykkede rakettoppskyting i april. Ifølge USAs FN-ambassadør Susan Rice er alle tre selskapene involvert i Nord-Koreas rakett- og atomprogrammer.

- Vi anser dette som et sterkt og troverdig sett med sanksjoner, uttalte Rice etter vedtaket.

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, alle land med atomvåpen, kom også med en felles advarsel til diktaturet.

«Vi ber Nord-Korea om å avstå fra ytterligere handlinger som kan forårsake alvorlig bekymring for sikkerheten i regionen, deriblant atomprøvesprengninger», het det i uttalelsen, ifølge NTB.

2009: For tre år siden slapp representanter for sørkoreanske myndigheter inn i deler av Yongbyon-anlegget, men da var forhandlingsklimaet langt mildere. Arkivfoto: Sør-Koreas utenriksdepartement / AFP / NTB Scanpix
2009: For tre år siden slapp representanter for sørkoreanske myndigheter inn i deler av Yongbyon-anlegget, men da var forhandlingsklimaet langt mildere. Arkivfoto: Sør-Koreas utenriksdepartement / AFP / NTB Scanpix Vis mer