Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sex-anklager mot Clinton

WASHINGTON (NTB): Sex-anklagene mot den amerikanske presiedenten øker stadig i styrke. Bill Clinton beskyldes nå for å ha hatt intim omgang med en ung ekstrahjelp i Det hvite hus, og for å ha bedt henne lyve i vitneavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis det siste skulle stemme, er det så alvorlig at en diskusjon om riksrett blir aktuell. Clinton benektet onsdag bestemt at han hadde en affære med Monica Lewinsky.

- Presidenten er sterkt opprørt over disse påstandene. Han har aldri hatt et upassende forhold til denne kvinnen og har fra første stund gjort klart at han vil alle skal uttale seg sannferdig, sa Clintons pressetalsmann Mike McCurry.

Fintolking

Erklæringen ble utarbeidet av Clinton og hans advokater i fellesskap onsdag morgen, etter at avisen Washington Post gjenga anklagene øverst på førstesiden.

På en pressekonferanse noen timer senere, ble McCurry i en intens time krysseksaminert av et journalistkorps som været blod og mente dementiet var uklart.

McCurry nektet å svare direkte på om formuleringen «upassende forhold» betyr at de aldre hadde et seksuelt forhold, selv om han sterkt antydet at det måtte forstås slik. Han kunne heller ikke gi en tydeligere forsikring om at Clinton er uskyldig i oppfordring til mened.

Det er nettopp denne ennå vage mistanken som gjør at kongressmedlemmer allerede snakker om riksrett og at samtalene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som varte til over midnatt onsdag, og med Yasser Arafat torsdag, kommer fullstendig i skyggen.

Via omveier

De siste beskyldningene mot Clinton er tilstrekkelig underbygd til at et dommerpanel har gitt offentlig utnevnt spesialetterforsker Kenneth Starr, som gransker Whitewater-affæren, lov til å utvide mandatet. Starr undersøker nå om Clinton ba Lewinsky lyve til advokatene som representerer Paula Jones i hennes søksmål mot presidenten. Jones krever 15 millioner kroner og en unnskyldning for sex-trakassering.

Lewinsky begynte som frivillig medarbeider i administrasjonen sommeren 95, da hun var 21 år. Hun flyttet senere til forsvarsdepartementets presseavdeling, der Lewinsky traff en annen tidligere Clinton-medarbeider, Linda Tripp.

På lydbånd

Tripp har tidligere fortalt bladet Newsweek om hvordan enda en ung kvinne i presidentens nærhet en dag kom tumlende ut av kontoret hans med klærne og håret i vill uorden og fortalte at sjefen hadde antastet henne. Kathleen Willey ble tvunget til å forklare seg for Jones' advokater og skal langt på vei ha bekreftet påstandene.

Clintons advokat Robert Bennett beskyldte henne for løgn etter Newsweek-artikkelen i fjor sommer. Nå skal Tripp på vegne av Starrs etterforskning ha tatt opp på bånd mer enn ti samtaler med Lewinsky om forholdet til presidenten. Ikke navngitte kilder sier til Washington Post at Lewinsky nærgående forteller om en halvannet år lang affære med Clinton. Det siste opptaket skal bare være noen dager gammelt.

Mened

Avisens kilder hevder også at den unge kvinnen på lydbåndene beskriver hvordan Clinton og Jordan, golfkamerat og en av presidentens aller nærmeste rådgivere, ga henne beskjed om å vitne falsk. Det skal ha skjedd da Jones' advokater i jakten på tvilsomme historier i presidentens fortid kom på sporet av henne i desember og hun søkte råd.

Lewinsky benektet i en skriftlig forklaring som ble avgitt 7. januar at hun har pleiet annet enn profesjonell omgang med USAs mektigste. Jones' advokater skal avhøre henne fredag. Da de sist lørdag spurte Clinton om den unge kvinnen, benektet han under ed å ha hatt en affære med henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!