Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sexanklage ryster Clinton

NEW YORK (Dagbladet) En ny sexskandale med påstander om sex, løgn og lydbånd eksploderte i går i ansiktet på president Bill Clinton. Han blir beskyldt for å ha et seksuelt forhold til en ung kvinnelig assistent i Det hvite hus og oppfordret henne til å avgi falsk forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både presidenten og den unge kvinnen benekter påstandene som skal granskes av spesialetterforsker Kenneth Starr. Hvis Clinton lyver kan han bli stilt for riksrett.

Whitewater-etterforsker Kenneth Starr har fått grønt lys for å granske om president Bill Clinton har oppfordret Monica Lewinsky (24) til å avgi falsk forklaring og om han har hatt et seksuelt forhold til henne. Det er advokatene til Paula Jones, som har saksøkt Clinton for seksuell trakassering, som vil avhøre Monica Lewinsky under ed. Et bevisopptak er planlagt til i morgen.

Hemmelige lydbånd

Det er båndopptak av samtaler mellom Monica Lewinsky og en tidligere sekretær i Det hvite hus, Linda Tripp, som er grunnlaget for den nye saken. Her forteller Lewinsky angivelig om sitt seksuelle forhold til presidenten gjennom halvannet år.

Blir presidenten funnet skyldig i å ha oppfordret Monica Lewinsky til å avgi falsk forklaring, kan han bli nødt til å gå av som president.

Monica Lewinsky har avgitt en edsvoren, skriftlig erklæring der hun benekter å ha hatt et seksuelt forhold til Clinton.

- For øyeblikket står hun fast ved denne erklæringen, sier hennes advokat William Ginsburg.

- Hun tar det hardt og føler seg som et offer for hele systemet. Hvis presidenten har gjort dette, mener jeg han er en kvinnehater, og jeg må stille spørsmål ved hans evne til å være en leder. Og hvis dette ikke er sant, må jeg spørre hvorfor spesialetterforskeren herjer med livet til en ung kvinne, sier Ginsburg.

Clinton benekter alt

Advokat Robert Bennett som representerer Clinton i saken som Paula Jones har anlagt mot ham, ble i går morges kalt til Det hvite hus. På vei inn dit sa Bennet at Clinton «benekter dette kategorisk.»

Clintons talsmann Mike McCurry sier at presidenten er krenket over de nye påstandene.

- Han har aldri hatt et uanstendig forhold til denne kvinnen. Han har gjort det helt klart fra dette startet at han vil at alle skal fortelle sannheten om alle forhold. Jeg kan også si at presidenten ga klar beskjed om at jeg skulle komme med denne uttalelsen, føyde Mike McCurry til.

Advokat Ginsburg sier at Monica Lewinsky har hatt samtaler med Kenneth Starrs etterforskere i Washington, men hun er ennå ikke formelt avhørt av dem.

Sekretær sentral

Den andre hovedpersonen i skandalen i går er sekretæren Linda Tripp som ble ansatt i Det hvite hus under president George Bush. Hun fortsatte etter at Bill Clinton tok over. Blant annet arbeidet hun for advokat Vince Foster som begikk selvmord mens han hadde ansvaret for Bill og Hillary Clintons Whitewater-saker.

Det var Linda Tripp som i fjor sommer gjorde advokatene til Paula Jones oppmerksom på Kathleen Willey som nå er trukket inn i Paula Jones-saken. Tripp fortalte at hun hadde sett Willey i korridoren utenfor Clintons kontor med klær og sminke i uorden.

Kathleen Willey har forklart at presidenten kysset henne og befølte henne. Men disse opplysningene er ikke bekreftet.

I følge gårsdagens Washington Post ble Linda Tripp utstyrt med skjulte mikrofoner i samtaler med Lewinsky. Jones advokat Kenneth Starr skal i dag ha 17 lydbånd med samtaler mellom Tripp og Lewinsky. Materialet fikk justisminister Janet Reno til å be dommerpanelet som styrer Kenneth Starr til å utvide hans mandat til å etterforske den nye skandalen.

OPPTAK: Samtaler mellom Linda Tripp (bildet) og Monica Lewinsky ble tatt opp på båand. Det er disse samtalene som kan felle Clinton.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!