Nye sexvaner - mindre aids

- Unge debuterer senere og har begynt å bruke kondom. Det største problemet i hiv-kampen er menn i 40-åra, sier lederen for FNs aids-program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktøren i FNs program mot aids og hiv (UNAIDS), Peter Piot, møtte i dag Norges nye bistandsminister Ann Kristin Sydnes. Og Piot hadde gode resultater i kofferten da han kom til Norge for å be om økonomisk støtte til arbeidet mot aids-epidemien.

- I Uganda har den seksuelle debutalderen steget med to år. Og i Brasil bruker nå 90 prosent av ungdommen kondom når de har sex - et godt resultat, tatt i betraktning at for ti år siden var dette tallet nesten lik null, sier Piot til Dagbladet :på nettet.

Vil mobilisere næringslivet

Han mener nå det er på tide at også næringslivet blir med på å dra lasset.

- Kampen mot aids må kjempes i fellesskap. Nå må også næringslivet ta sin del av ansvaret, sier Piot.

Industri og forretningsliv bør fokusere mer på hivforebyggende arbeid og innlemme slikt arbeid i sin forretningsstruktur, mener han:

- For eksempel har mange indiske selskaper innsett at det går utover bedriften hvis de ikke tar vare på sine ansatte. Og soldater i FNs egne fredsbevarende styrker får utlevert en kondom om dagen.

Men bistandsminister Ann Kristin Sydnes sier til Dagbladet at det ennå ikke er sikkert om regjeringen vil sette krav til selskapenes hiv- og aidsprofil for at oljefondet skal kjøpe aksjer i selskapene.

- For en stund siden lanserte den daværende regjeringen tanken om å stille krav til selskapenes menneskeretts- og miljøprofil før vi investerte penger fra oljefondet i selskapene. Men det har vist seg vanskelig å få slike ordninger på plass, sier Sydnes.

Hun mener bedriftene selv bør ta ansvaret.

- Bedriftene som tar sin del av ansvaret i kampen mot hiv, vil være bedriftene som overlever i framtiden.

Menn i 40-åra verst

Uganda, Zambia, Thailand og Brasil er noen av landene der det hivforebyggende arbeidet er på riktig spor, ifølge tallene fra UNAIDS. De beste resultatene er kommet i aldersgruppen 15-35. Men selv om de unges nye sexvaner nå begynner å bremse aidsbølgen i de fleste utviklingslandene, står vi ennå overfor store utfordringer. En av de største problemene ligger hos foreldregenerasjonen:

- Det største problemet i framtida er mennene i 40-åra. De viser liten vilje til å endre sexvanene sine, og det er i dette alderssjiktet vi venter den største smitteøkningen framover, sier Peter Piot.

BA OM STØTTE: Lederen for FNs aidsprogram, Peter Piot, ønsker hjelp av bistandsminister Ann Kristin Sydnes.