Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye signaler om samarbeid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Stortinget nå har avviklet sin første debatt om Rikets tilstand, må det konstateres at selve debatten neppe vil gå over i historien som særlig grensesprengende. Stort sett holdt politikerne seg til vanlige former og kjente temaer. Men det nye innslaget i vårt politiske liv må hilses velkommen av den enkle grunn at det kan bringe Stortinget inn i rollen som sentralt politisk debattforum igjen, selv om formene bør justeres til neste gang.
  • Og det er mulig at den første debatten kan bli et vendepunkt i den samarbeidsdebatten som har preget norsk politikk siden regjeringsskiftet. Selv om vi fikk en ny regjering, ble det ingen vesentlig forskyvning av det politiske tyngdepunktet i Stortinget. Derfor var det heller ikke noe krav fra velgerne om politisk kursendring.
  • Imidlertid har striden om kontantstøtten hindret det tradisjonelle samarbeidet mellom sentrum og Arbeiderpartiet om statsbudsjettet. Men torsdag kom det nye signaler fra Thorbjørn Jagland som kan åpne for et samarbeid med dagens sentrumsregjering. Nå vil Jagland vente på evalueringen av reformen, og så skal han ta stilling til hvordan den videre skal håndteres. Noen prinsipiell motstand kom han ikke med, og Kristin Halvorsen mente at reformen ikke bør stå i veien for å hindre enda mer høyrepolitikk.
  • Det er en kjensgjerning at det i denne perioden vil være et flertall på Stortinget som har bundet seg til å gjennomføre kontantstøtten. Uansett hvor mye vi kan beklage det, vil denne situasjonen ikke endres uten at noe uforutsett skulle skje. Men reformen bør ikke binde sentrum til høyrepartiene i resten av perioden. Det er også helt tydelig at et stort flertall i den sittende regjeringen ikke liker seg i fast selskap med høyrepartiene. Det siste samarbeidsutspillet er kommet fra Senterpartiets påtroppende leder Odd Roger Enoksen, og Jagland har ikke avvist det. Det kan innvarsle et stemningsskifte som kan gi resultater allerede ved neste korsvei.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media