Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sikkerhetstiltak i Marokko etter dobbeltdrapene

Ingen får starte fjelltur etter klokka 16. Ei heller sove i telt.

STRENGERE REGLER: Marokkansk politi innfører enda strengere regler for fotturister i Atlasfjellene. Bildet er tatt fra fjellandsbyen Imlil, der norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen overnattet før de dro opp til Toubkaltoppen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STRENGERE REGLER: Marokkansk politi innfører enda strengere regler for fotturister i Atlasfjellene. Bildet er tatt fra fjellandsbyen Imlil, der norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen overnattet før de dro opp til Toubkaltoppen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå gått halvannen måned siden norske Maren Ueland og danske Louise Vesterager Jespersen ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene. Politiets teori er at jentene ble utsatt for et religiøst ekstremistisk terrorangrep.

Nå har marokkansk politi innført enda strengere regler for fjellturer i området:

  • Alle turister må ha med seg en autorisert guide.
  • Det er ikke lov å starte fotturer mot Nord-Afrikas høyeste topp, Toubkal, etter klokka 16.
  • Det er heller ikke lov å sove i telt.
  • Politiet i Al Haouz anbefaler å ha fire politiposter på veien opp fra Imlil til Toubkal. Alle turister og folk som går opp i fjellene skal registreres og sjekkes.

Ikke færre turister

Fjellguiden Rachid Imerhane sier han synes det er bra at marokkansk politi passer på.

- Samtidig håper og tror vi at dette var første og eneste gangen noe slikt skjedde her. Imlil og regionen har vært en fredelig plett i hundrevis av år, og vi håper og tror alle her at det fortsetter sånn, sier Imerhane på telefon til Dagbladet.

Han understreker at teltforbudet som er innført skyldes at det nå er snø i området.

- Vi har ikke hørt at det er en annen grunn enn det. Her går alt bra. Vi merker ikke et fall av turister her. Og håper situasjonen fortsetter slik.

Startet avhør

Marokkansk politi og etterretning har nå startet avhør med mannen de antar står bak det de mener er en hjernevasking av sårbare marokkanske borgere. Mannen er av sveitsisk-spansk nasjonalitet og flyttet til Marokko i 2015.

Maren Ueland og Louisa Vestager Jespersen ble funnet drept i Atlas-fjellene i Marokko i midten av desember i fjor. Siden den gang har marokkansk politi og etterretning arrestert 22 personer i forbindelse med terrorsaken.

De fire som antas å være ansvarlig for selve drapene skal ha blitt hjernevasket på veldig kort tid, ifølge Marokkos ambassadør til Norge, Lamia Radi. Hun sier at innbyggerne i Marokko har reagert med både sjokk og redsel.

- Etter sjokket skammet folket vårt seg også, og de ba om unnskyldning for at det kunne skje i Marokko og for at de som gjorde det var marokkanere. Nå er det marokkanske folk veldig sinte på dem som sprer dette radikale budskapet og hjernevasker folk til å drepe hverandre, sa ambassadøren til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!