Nye sjokkbilder fra Irak

Fredag ble flere nye torturbilder offentliggjort. Trolig skal også elitestyrken Delta Force etterforskes for overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Fangenes egne historier

(Dagbladet.no): Avisa Washington Post har fått tilgang på flere hundre nye bilder fra det beryktede irakiske fengselet Abu Ghraib. I tillegg har de mottatt flere videoer av fanger som blir mishandlet.

Trolig dreier det seg om de samme bildene som de amerikanske senatorene og medlemmene av representantenes hus fikk se torsdag for en uke siden.

Avisa har lagt ut seks av bildene på nettsidene sine.

  • En livredd fange blir truet med hund. Fangevokteren som holder hunden, må bruke begge hender på lenka for å holde den tilbake.
  • En fange som bare er ikledd hette og truse, har fått håndjernene festet bak det ene beinet. I tillegg har han en fotlenke som er festet i en dør. Mannen står oppe på to pappesker.
  • En amerikansk soldat trykker kneet ned i en haug med irakere som ligger på gulvet.
  • En naken fange som er smurt inn med en brun substans må gå på rett linje mot en soldat som vifter med en batong.
  • En amerikansk soldat sitter på gulvet ved flere irakiske fanger. Han har kvelertak på en fange, og løfter armen klar til slag.
  • En fange iført hette er lenket fast til et gjerde. Mannen er sunket sammen, og det ser ut til at han er besvimt.

Offentliggjøres?

I tillegg har avisa fått bilder av soldater som truer fangene med haglegevær, og et av videoklippene viser fem fanger som er iført hetter. De står mot en vegg og masturberer. Ved føttene deres sitter to andre fanger.

Det har vært stor uenighet om hvorvidt amerikanske myndigheter selv skulle offentliggjøre alle bildene. Motstanderne, deriblant USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, sier offentliggjøring kan føre til at invasjonsstyrken møter enda sterkere motstand i Irak.

Tilhengerne av offentliggjøring mener at bildene kommer til å lekke ut uansett, og at det er bedre å være fullstendig åpne og vise at de tar problemene på alvor.

Delta Force

Samtidig melder NBC News at Pentagon etterforsker flere tilfeller av mishandling. Så langt har spørsmålet vært hva som gikk galt i det 372. militærpolitikompaniet, der de fleste bildene stammer fra. Men nå går det rykter om at også elitestyrken Delta Force skal ha mishandlet irakiske fanger.

To sentrale personer hos myndighetene i USA sier at elitestyrken står bak noen av de verste bruddene på Genévekonvensjonen som har funnet sted i irakiske fengsler under okkupasjonen. Delta Force har avhørt en rekke fanger i et område som kalles «battlefield interrogation facility» (BIF) rett ved flyplassen i Bagdad.

Der skal fangene bli iført hetter fra det øyeblikket de kommer dit. De blir holdt i små, mørke celler og i lokalenes seks avhørsrom, bruker spesialstyrken forskjellige medisiner for å dope ned fangene. Irakerne blir holdt under vann til de tror de drukner, og soldatene kveler dem til de tror de skal dø, melder NBC News.

  • Les rapporten til generalmajor Antonio M. Taguba (PDF-fil).
TILGRISET:</B> Dette er et av de nye bildene som ble trykket i Washington Post i dag. Det er uklart hva fangen er tilgriset med.
BEVISSTLØS? Denne fangen ser ut til å være bevisstløs.
BLIR SLÅTT: Dette bildet er hentet fra et videoklipp. På videoen ser det ut til at fangen blir slått.
TREKKES: Denne fangen, som er iført håndjern, blir dratt bortover gulvet.
SLÅR: Soldaten ser ut til å slå de liggende irakerne.
LENKET: Mannen er lenket fast rundt beinet, og har også en fotlenke som er festet til døra bak ham.
KNELER: Soldaten ser ut til å knele oppå de irakiske fangene på gulvet.
TRUES: Denne livredde fangen blir truet av en soldat med hund.
KLEDD AV: Så blir fangene avkledd, og blir stilt opp nakne i pyramideformasjon.