Kreftregisteret slår alarm om hudkreft blant oljearbeidere

Nye sjokkfunn om olje og kreft: Sju ganger høyere risiko

Hudkontakt med råolje og benzen gir økt forekomst av hudkreft blant oljearbeidere.

RISIKO: En ny studie fra Kreftregisteret viser at hudkontakt med råolje og benzen øker risikoen for hudkreft. Bildet viser arbeidere på boredekket påValhall A 19. august 1982. Foto: Inge Gjellesvik / NTB Scanpix
RISIKO: En ny studie fra Kreftregisteret viser at hudkontakt med råolje og benzen øker risikoen for hudkreft. Bildet viser arbeidere på boredekket påValhall A 19. august 1982. Foto: Inge Gjellesvik / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det viser en ny studie fra Kreftregistert som er publisert i tidsskriftene American Journal of Industrial Medicine og Occupational Medicine.

Forskerne har undersøkt forekomsten av hudkreft blant 25 000 oljearbeidere ansatt i Nordsjøen mellom 1965 og 1998. Risikoen for hudkreft øker med varigheten av hudkontakt med benzen og råolje i arbeidet, viser Kreftregisterets nye undersøkelse.

Forskerne har gått spesifikt til verks. De har sett på hudkreftforekomsten på underarm og hender, altså fra albuen og ned.

Det er et område av kroppen hvor potensiell hudkontakt med olje og kjemikalier er størst.

- At vi har fokusert på et så lite anatomisk område, gjør at vi kan studere sammenhengen mer presist. Dette er mulig takket være meget detaljerte kreftregisterdata, som er mangelvare i blant annet USA og Storbritannia. Vi fant at oljearbeidere som var eksponert for råolje og benzen i ti år eller mer, hadde opp til sju ganger så høy risiko for hudkreft på hender og underarmer sammenlignet med dem som aldri var eksponert, sier postdoktor Jo S. Stenehjem ved Kreftregisterets forskningsavdeling, som har en doktorgrad på kreft blant nordsjøarbeidere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer