Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sjokkpåstander etter toppmøtet: - Trump kastet godteri mot Merkel

«Her, Angela. Ikke si at jeg aldri gir deg noe.»

GODTERIKASTING?: Bildet har allerede gått verden rundt. Nå kommer det fram nye detaljer om hva som skal ha skjedd da det ble tatt. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GODTERIKASTING?: Bildet har allerede gått verden rundt. Nå kommer det fram nye detaljer om hva som skal ha skjedd da det ble tatt. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke spesielt kontroversielt å slå fast at USAs president Donald Trump og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ikke er perlevenner. De to lederne har mer enn én gang sett ut som bitre fiender på tv-bilder i forbindelse med møter.

Det har ikke gått mer enn en drøy uke siden Trump sjokkerte Merkel, samt flertallet av de andre lederne på G7-møtet i Québec, da han trakk seg fra deltakerlandenes felles slutterklæring. Men toppmøtet skal ha inneholdt langt større intriger enn det som så langt har vært kjent.

Skal ha kastet godteri

Den respekterte analytikeren og Asia-eksperten Ian Bremmer, som blant annet leder analysebyrået Eurasia Group, hevder nå at han sitter på detaljer om foranledningen til bildet som har gått verden rundt den siste uka. Fotografiet viser Trump og de andre lederne på G7-møtet i en tydelig anspent konflikt.

I et intervju med nyhetskanalen CBS avslører han hva som skal ha skjedd før bildet ble tatt.

- Jeg mener det er viktig å kjenne bakgrunnen til bildet. Flere av lederne sto sammen og ville virkelig presse Trump til å signere avtalen. Trump satt der med armene i kryss, tydelig misfornøyd med at de andre samlet seg mot ham. Til slutt gikk han med på å signere avtalen. Han reiste seg opp, stakk hånda ned i jakkelomma og tok ut to Starburst-karameller som han kastet på bordet og sa til Merkel: «Her, Angela. Ikke si at jeg aldri gir deg noe», hevder Bremmer i intervjuet.

Han mener episoden er en stor del av forklaringen på hvorfor Trump var så opphisset etter møtet, og hvorfor han kom med frustrerte meldinger på Twitter i etterkant.

KOMMENTERTE UTSEENDET: Etter at Donald og Melania Trump hadde fått en omvisning i Les Invalides av Emmanuel og Brigitte Macron, kommenterte den amerikanske presidenten den franske presidentkonas utseende. Video: Emmanuel Macron / Facebook Vis mer

Søt-sur stemning

Stemninga i forkant av G7-toppmøtet var tilsynelatende god, og det virket som om statslederne hadde klart å legge lokk på de heftigste konfliktene. Trump avviste at den varslede straffetollen og de påfølgende mottiltakene fra EU og Canada har ført til et svært anspent forhold mellom landene. Han kalte det rett og slett «fake news».

- Vi har et fantastisk forhold, meg, Angela, Emmanuel og Justin. Jeg vil gi forholdet ti av ti poeng, sa Trump da han dro tidlig fra toppmøtet i Quebec.

Den gode tonen holdt imidlertid bare i noen timer før USAs president nok en gang tok til Twitter, denne gangen for å kalle Canadas statsminister Justin Trudeau «uærlig og svak».

- Trudeau framsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for seinere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media