SITUASJONROMMET: President Barack Obama og hans innerste krets følger dramaet under operasjon «Neptune Spear», som førte til Osama bin Ladens død. Ifølge den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh, var imidlertid ikke operasjonen så hemmelig og risikofull som USA har framstilt den som. Han mener Pakistan hadde fanget bin Laden fra før, og at operasjonen var tilrettelagt av Pakistan. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout/NTB scanpix
SITUASJONROMMET: President Barack Obama og hans innerste krets følger dramaet under operasjon «Neptune Spear», som førte til Osama bin Ladens død. Ifølge den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh, var imidlertid ikke operasjonen så hemmelig og risikofull som USA har framstilt den som. Han mener Pakistan hadde fanget bin Laden fra før, og at operasjonen var tilrettelagt av Pakistan. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout/NTB scanpixVis mer

Nye sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen. - Et virvar av tull

Debatten raser etter anklager om dekkoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Osama bin Laden ble drept 2. mai i 2011, da amerikanske spesialstyrker stormet hans skjulested i Abbottabad i Pakistan.

I etterkant har flere av spesialsoldatene som var med på operasjonen kommet med sin versjon av hva som skjedde, og mange av disse har spent bein under den offisielle historien.

Nå har den prisbelønte gravejournalisten Seymour Hersh lansert en nye sjokkteori hvor han hevder Det hvite hus ljuger om operasjonen, og at den slett ikke var så strabasiøs og suksessfull som amerikanske myndigheter har presentert den.

Det får - mildt sagt - debatten til å rase i USA.

- Var Pakistan-fange I en artikkel publisert i tidsskriftet London Review of Books, hevder 78 år gamle Hersh - kjent for avsløringene om My Lai-massakrene og Abu Ghraib-fengselet - at oppdraget med å drepe bin Laden, kjent som «Operation Neptune Spear», slett ikke stemmer med den offisielle forklaringen.

VERDENS MEST ETTERSØKTE: al-Qaeda-leder Osama bin Laden var verdens mest ettersøkte mann, og prisen på hans hode var 25 millioner dollar, før han ble drept av amerikanske kommandosoldater i 2011. Foto: AP/NTB scanpix
VERDENS MEST ETTERSØKTE: al-Qaeda-leder Osama bin Laden var verdens mest ettersøkte mann, og prisen på hans hode var 25 millioner dollar, før han ble drept av amerikanske kommandosoldater i 2011. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

Essensen i det Hersh skriver et at Osama bin Laden i praksis var Pakistans fange da han ble drept av de amerikanske spesialsoldatene i Navy Seals, aksjonen skjedde med Pakistans kjennskap og velsignelse, Osama bin Laden var ikke bevæpnet, og han ble heller ikke begravet til havs.

Hersh hevder at Pakistan hadde holdt bin Laden som fange siden 2006, og at de fikk økonomisk støtte fra Saudi-Arabia for å holde ham. Journalisten mener heller ikke at det var et raid mot skjulestedet til verdens mest ettersøkte mann, men at Pakistan gjorde det hele klart for de amerikanske kommandosoldatene.

Han hevder også at de eneste skuddene som ble avfyrt, var de som drepte Osama bin Laden selv.

- Løgner Hershs bin Laden-teorier er dermed stikk i strid med tidligere skildringer og forklaringer. Blant annet har den tidligere elitesoldaten Matt Bissonnette i boka «No Easy Day» skrevet at flere ble drept under aksjonen, blant annet to livvakter, en av bin Ladens sønner og en av livvaktenes koner.

Hersh mener Det hvite hus og Obama kommer med løgner når de sier operasjonen var regissert og utført av bare amerikanerne. Han mener amerikanske og pakistanske myndigheter deretter har samarbeidet om en storstilt dekkoperasjon for å framstille historien slik den har blitt.

JOURNALIST: Seymour Hersh har mottatt mye kritikk for artikkelen han har skrevet om USAs angivelige dekkoperasjon. Foto: NTB scanpix
JOURNALIST: Seymour Hersh har mottatt mye kritikk for artikkelen han har skrevet om USAs angivelige dekkoperasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det hvite hus' historie kunne like godt vært skrevet av Lewis Carroll. Ville bin Laden, målet for en internasjonal klappjakt, virkelig tro at en ferieby 65 kilometer fra Islamabad ville være det tryggeste stedet å bo og kontrollere al-Qaidas operasjoner? skriver Hersh.

- Grunnløst Hershs artikkel, som ble publisert i går, har skapt så mye oppmerksomhet og nettrafikk for tidsskriftet, at hele nettsida krasjet.

Det hvite hus avviser i dag anklagene som grunnløse.

- Det er for mange unøyaktigheter og grunnløse påstander i denne artikkelen til å faktasjekke hver og én, sier sikkerhetstalsmann i Det hvite hus, Ned Price, ifølge CNN.

Han sier at operasjonen utelukkende ble gjennomført av USA, og at bare den innerste krets hadde kjennskap til raidet. Ingen utenlandske myndigheter, inkludert pakistanske, ble varslet før operasjonen var gjennomført, sier Price.

Hershs kilder i saken er Asad Durrani, sjef for Pakistans etteretningstjeneste tidlig på 90-tallet, og en pensjonert amerikansk etteretningsansatt, som ifølge Hersh hadde kunnskap om tilknytning til operasjonen.

Tidligere CIA-direktør Michael Morell avviser også innholder i artikkelen.

- Det er helt feil. Jeg begynte å lese artikkelen i går kveld, jeg kom en tredel ut i artikkelen før jeg stansa, fordi hver eneste setning jeg leste var feil. Kilden Hersh snakket med har ingen anelse om hva han snakker om, sier Morell til CBS.

- Konspirasjonsteorier Hersh møter også kritikk fra kommentatorer i USA. Kommentator og sikkerhetsanalyst i CNN, Peter Bergen, slakter i dag artikkelen.

- Hans fortelling om bin Laden-raidene er et virvar av tull som er i strid med flere øyevitneskildringer, fakta og sunn fornuft, skriver Bergen.

Han peker på at han selv er én av få som fikk sett skjulestedet i Abbottabad før det pakistanske forsvaret reiv det, og forklarer selv de enorme skadene og mange kulehullene som var påført huset.

Innholdsredaktør i nettstedet VOX, Max Fisher, mener Hersh driver med konspirasjonsteorier.

- Historien holder ikke vann, og er - dessverre - i tråd med Hershs nylige skritt vekk fra undersøkende journalistikk som gjorde ham kjent, til løse konspirasjonsteorier, skriver han.

Seymour Hersh forsvarer imidlertid innholdet i artikkelen.

- Dette er en artikkel som må bli håndert meget alvorlig av myndighetene (...) Mange av historiene jeg har skrevet tidligere har vært presise, men selvfølgelig er ingen perfekte, svarer han på kritikken, ifølge CNN.