INDUSTRI: Produksjonen i norsk industri falt overraskende i mai. Foto: Scanpix
INDUSTRI: Produksjonen i norsk industri falt overraskende i mai. Foto: ScanpixVis mer

Nye sjokktall fra norsk industri

Det var ikke ventet at industriproduksjonen i Norge skulle falle i mai. Og i hvert fall ikke så mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Produksjonen i norsk industri falt 2,1 prosent fra april til mai, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

DNB Markets hadde ventet seg 0,3 prosent oppgang på månedsbasis. Konsensus var ifølge meglerhuset 0,2 prosent oppgang, mens medianen av de anslagene Reuters hadde hentet inn var nullvekst.

Utviklingen kommer etter en klar nedgang også i måneden før. Produksjonen i april ble revidert fra et fall på 2,9 prosent til et fall på 3,2 prosent.

Det største bidraget til nedgangen kommer fra bygging av skip og oljeplattformar.

I tillegg var nedgangen klar innen trelast og trevareindustri, dataindustri, samt elektrisk utstyrsindustri i denne perioden.Samtidig registrerte byrået en økning i produksjonen innen gummi, plast og mineralsk industri.

- Dette var klart svakere enn ventet, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets, som hadde ventet en oppgang på 1,0 prosent.

Han legger til at trenden er negativ og selv med nullvekst i juni vil det gi en nedgang på mer enn 2 prosent i 2. kvartal, mot et fall på 1 prosent i 1. kvartal.

Gonsholt Hove mener at dagens tall støtter Handelsbankens forventning om at Norges Bank vil kutt styringsrenten fra dagens 1,0 prosent i september.

Labert i oljeservice I løpet av de tre månedene fra mars til mai falt produksjonen 0,1 prosent, sammenlignet med 3-månedersperioden før.

Produksjonen hos en del leverandører til olje- og gassektoren trakk ned, og særlig i næringer som bygging av skip og oljeplattformer, samt i metallvareindustrien.

Aktivitetsnivået innenfor bygging av skip og oljeplattformer var rekordhøyt i august 2014, men er ifølge SSB nå på sitt laveste siden 1. kvartal 2013.

Nedgangen i disse næringene kan knyttes til lavere investeringsaktivitet i olje- og gassektoren.

I tillegg falt metallindustrien i samme periode og er ned 6 prosent de siste tre månedene, ifølge Gonsholt Hov.

Fisken spretter På den positive siden steg produksjonen i næringsmiddelindustrien og for kjemiske råvarer.

Økningen i næringsmidler hang sammen med høyere produksjon av fisk og fiskevarer, blant annet grunnet stor internasjonal etterspørsel.

For kjemiske råvarer kommer veksten delvis etter stans for vedlikehold hos viktige produsenter i perioden før.

Dataindustri og elektrisk utstyrsindustri registrerte også en økning i perioden.

Oppgang på årsbasis På årsbasis var norsk industriproduksjon likevel opp 0,1 prosent fra april 2014 til april 2015, viser kalenderjusterte tall.

Maskinindustrien haddde sammen med blant annet dataindustri og elektrisk utstyrsindustri oppgang i denne perioden.

Flere økonominyheter Sjokkmelding i biotek - aksjen faller kraftig
Gir bort 23 milliarder av formuen
SAS får fart på inntektene