Nye sjokktall: Har identifisert 31 kriminelle aktører i norsk arbeidsliv

- Det er grunn til å være urolig, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

AKSJONERTE: i 2013 gjennomførte politiet og Arbeidstilsynet en aksjon i Stavanger for å avsløre trygdejuks og ulovlige arbeidsforhold. Nå ønsker arbeidsminister Anniken Hauglie enda flere slike aksjoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
AKSJONERTE: i 2013 gjennomførte politiet og Arbeidstilsynet en aksjon i Stavanger for å avsløre trygdejuks og ulovlige arbeidsforhold. Nå ønsker arbeidsminister Anniken Hauglie enda flere slike aksjoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg tror dette bare er toppen av isfjellet, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

I 2015 identifiserte og stoppet norske myndigheter hele 31 kriminelle aktører innenfor arbeidslivet. Det viser en helt fersk rapport fra de såkalte arbeidskrimgruppene i Stavanger, Oslo og Bergen. Gruppene er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten.

Totalt ble det gjennomført 12 større aksjoner i de tre byene.

I hovedsak var det bygg- og anleggsbransjen som ble kontrollert, men også bilpleie og bilverksteder, samt serverings- og utelivsbransjen ble kontrollert.

1500 virksomheter, 1200 arbeidsplasser og cirka 5700 personer ble sjekket. I Stavanger identifisert man hele 24 kriminelle aktører.

«Disse har utnyttet et stort antall arbeidstakere», står det i rapporten. Hele 36 personer har blitt utvist fra Norge og 80 personer har blitt vist bort fra arbeidsplassen, etter kontrollene.

- Mafialiknende Dagbladet har tidligere skrevet om den økte arbeidslivskriminalitet i Norge. Mai i fjor slo Kripos alarm i Dagbladet om mafialiknende strukturer, og at det nå er store utfordringer med å stoppe organiserte kriminelle som infiltrer norsk næringsliv.

- Det er bare fantasien som setter grenser for arbeidslivskriminaliteten. Vi får høre helt utrolige historier om hva folk bli utsatt for. Nettopp derfor er det viktig å intensivere innsatsen og at den forsterkes, sier arbeidsminister Hauglie til Dagbladet.

I den nye rapporten slås det også alarm:

«Hovedinntrykket er at det fortsatt er store utfordringer problemer knyttet til arbeidsmarkedskriminalitet. De kriminelle aktørene og nettverkene er godt organisert». Videre står det i rapporten at de kriminelle benytter seg av en rekke metoder når de utnytter personer og lurer systemet:

• Falsk og uriktig identitet er utbredt. Det samme er bruk av falske arbeidskontrakter og fiktive arbeidsforhold.

• Selskaper benyttes til hvitvasking for å skjule svart arbeid og annen type kriminalitet.

• Selskaper oppstår og forsvinner i raskt tempo, og bruk av stråmenn er utbredt. I tillegg bruker kriminelle fiktive roller og
lønnsutbetalinger for å tilrettelegge for urettmessig trygdeutbetalinger.

- Grunn til uro Arbeidsminister Hauglie er redd for at den økte flyktningstrømmen og et dårligere arbeidsmarked vil kunne føre til at flere ender opp i de kriminelles klør.

- Det er grunn til å være urolig. Og det er grunn til å passe ekstra godt på. Den økte flyktningstrømmen an føre til at flere sluses inn i det grå og svarte markedet, sier Hauglie. Hun peker på at mange av dem som nå kommer til Norge mangler formelle kvalifikasjoner.

- Det gjør dem ekstremt sårbare. Derfor er det viktig at de ikke ender opp med å bli utnyttet av de organiserte kriminelle miljøene, sier Hauglie, som peker på at de allerede de neste månedene vil opprette to nye samarbeidsgrupper mot arbeidslivskriminalitet. Ett i Kristiansand og ett i Trondheim.

- Kriminelle grupper følger med på hva vi gjør, og da er det viktig å gi tydelige signaler. Det er ennå ikke for seint å stoppe den økte arbeidslivskriminaliteten. Og det håper jeg vi vil klare, sier Hauglie.
 
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer