Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye sjokktall: Har identifisert 31 kriminelle aktører i norsk arbeidsliv

- Det er grunn til å være urolig, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

AKSJONERTE: i 2013 gjennomførte politiet og Arbeidstilsynet en aksjon i Stavanger for å avsløre trygdejuks og ulovlige arbeidsforhold. Nå ønsker arbeidsminister Anniken Hauglie enda flere slike aksjoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
AKSJONERTE: i 2013 gjennomførte politiet og Arbeidstilsynet en aksjon i Stavanger for å avsløre trygdejuks og ulovlige arbeidsforhold. Nå ønsker arbeidsminister Anniken Hauglie enda flere slike aksjoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror dette bare er toppen av isfjellet, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

I 2015 identifiserte og stoppet norske myndigheter hele 31 kriminelle aktører innenfor arbeidslivet. Det viser en helt fersk rapport fra de såkalte arbeidskrimgruppene i Stavanger, Oslo og Bergen. Gruppene er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten.

Totalt ble det gjennomført 12 større aksjoner i de tre byene.

I hovedsak var det bygg- og anleggsbransjen som ble kontrollert, men også bilpleie og bilverksteder, samt serverings- og utelivsbransjen ble kontrollert.

1500 virksomheter, 1200 arbeidsplasser og cirka 5700 personer ble sjekket. I Stavanger identifisert man hele 24 kriminelle aktører.

«Disse har utnyttet et stort antall arbeidstakere», står det i rapporten. Hele 36 personer har blitt utvist fra Norge og 80 personer har blitt vist bort fra arbeidsplassen, etter kontrollene.

- Mafialiknende Dagbladet har tidligere skrevet om den økte arbeidslivskriminalitet i Norge. Mai i fjor slo Kripos alarm i Dagbladet om mafialiknende strukturer, og at det nå er store utfordringer med å stoppe organiserte kriminelle som infiltrer norsk næringsliv.

- Det er bare fantasien som setter grenser for arbeidslivskriminaliteten. Vi får høre helt utrolige historier om hva folk bli utsatt for. Nettopp derfor er det viktig å intensivere innsatsen og at den forsterkes, sier arbeidsminister Hauglie til Dagbladet.

I den nye rapporten slås det også alarm:

«Hovedinntrykket er at det fortsatt er store utfordringer problemer knyttet til arbeidsmarkedskriminalitet. De kriminelle aktørene og nettverkene er godt organisert». Videre står det i rapporten at de kriminelle benytter seg av en rekke metoder når de utnytter personer og lurer systemet:

• Falsk og uriktig identitet er utbredt. Det samme er bruk av falske arbeidskontrakter og fiktive arbeidsforhold.

• Selskaper benyttes til hvitvasking for å skjule svart arbeid og annen type kriminalitet.

• Selskaper oppstår og forsvinner i raskt tempo, og bruk av stråmenn er utbredt. I tillegg bruker kriminelle fiktive roller og
lønnsutbetalinger for å tilrettelegge for urettmessig trygdeutbetalinger.

- Grunn til uro Arbeidsminister Hauglie er redd for at den økte flyktningstrømmen og et dårligere arbeidsmarked vil kunne føre til at flere ender opp i de kriminelles klør.

- Det er grunn til å være urolig. Og det er grunn til å passe ekstra godt på. Den økte flyktningstrømmen an føre til at flere sluses inn i det grå og svarte markedet, sier Hauglie. Hun peker på at mange av dem som nå kommer til Norge mangler formelle kvalifikasjoner.

- Det gjør dem ekstremt sårbare. Derfor er det viktig at de ikke ender opp med å bli utnyttet av de organiserte kriminelle miljøene, sier Hauglie, som peker på at de allerede de neste månedene vil opprette to nye samarbeidsgrupper mot arbeidslivskriminalitet. Ett i Kristiansand og ett i Trondheim.

- Kriminelle grupper følger med på hva vi gjør, og da er det viktig å gi tydelige signaler. Det er ennå ikke for seint å stoppe den økte arbeidslivskriminaliteten. Og det håper jeg vi vil klare, sier Hauglie.
 
 

Hele Norges coronakart