Nye sjokktall om drukning

I går kom sjokktallene fra Norsk Folkehjelp: Bare i juli har elleve personer druknet under bading. Over 90 prosent av dem som har druknet i år er menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette gjelder kanskje mest folk som er fulle. Vi er edruelige, sier Rolf Sunde (46). Han er på Ingierstrand utenfor Oslo sammen med fotballaget fra Kråkerøy, som er i byen i forbindelse med Norway Cup. - For meg er det mest aktuelt å hoppe og stupe når jeg er ute og bader. Jeg svømmer så dårlig at jeg ikke legger ut på lange turer, sier Sunde.

Nye sjokktall

Her er de ferske tallene: 24 personer druknet i løpet av juli i år, mot 11 i fjor. Elleve av disse har druknet under bading, mot bare én i juli i fjor. Av de omkomne hittil i år er tre barn, tre kvinner og 59 menn. Ikke siden 1998 har julitallene vært verre. Årsaken er blant annet manglende svømmeferdigheter og bruk av alkohol, tror Norsk Folkehjelp.

Skremmende

- Vi håper at disse tallene er en alvorlig vekker. Dessverre er manglende svømmeferdigheter blant de viktigste årsakene til den nedslående statistikken. En undersøkelse gjennomført av MMI for Norges Svømmeforbund avdekker at halvparten av norske femteklassinger ikke er i stand til å svømme 200 meter. Det er skremmende, sier kommunikasjonsrådgiver Fredrik Larsen i Norsk Folkehjelp.

Svømmeundervisning

- Når man legger ned svømmehaller og nedprioriterer svømmeundervisningen i skolen, kan man ikke bli overrasket over at man får flere drukninger, sier Ingjerd Haarstad Nordhagen, som har hovedfag i fysisk aktivitet og helse fra Idrettshøgskolen. Hun jobber som hovedinstruktør i hjerte- og lungeredning, som kontrollør av livredningsprøver og som daglig leder av Delfinen kurs- og aktivitetssenter i Stavanger. Hennes hjemfylke, Rogaland, har hatt åtte drukningsdødsfall i år. Det er flest i landet. - Vi har hatt relativt lav temperatur i vannet denne sommeren. Kombinasjonen av kaldt vann, bølger og sterk strøm utgjør en dødelig cocktail, der selv den beste svømmer kan komme til kort, sier Nordhagen.

- Enorm skjevhet

 FORSIKTIG:  Rolf Sunde nyter badevannet på Ingierstrand ved Oslo. Han er blant de fornuftige som tilpasser badelivet til egne svømmeferdigheter. Foto: Torbjørn Grønning
FORSIKTIG: Rolf Sunde nyter badevannet på Ingierstrand ved Oslo. Han er blant de fornuftige som tilpasser badelivet til egne svømmeferdigheter. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Det er veldig mange flere menn enn kvinner som drukner. En del av overrepresentasjonen skyldes at flere menn er ute i båt, men dette kan ikke forklare hele denne enorme skjevheten, sier Fredrik Larsen i Norsk Folkehjelp. - Man kan spekulere på om ikke kvinner er flinkere til å praktisere sjøvett og badevett enn det menn er. Men vi har ikke noen grundig analyse av hvorfor så mange flere menn enn kvinner drukner, sier Larsen. Fritidsbåtulykker topper drukningsstatistikken med 16 tilfeller i løpet av årets sju første måneder. - Flere av ulykkene skyldes manglende båtvett. Derfor støtter vi kravet om obligatorisk båtføreropplæring, sier Larsen. Norsk Folkehjelp regner med at alkohol er en medvirkende årsak i et av tre tilfeller der menn drukner.