ANGST OG DEPRESJON: Mindre alvorlige psykiske lidelser som angst og depresjon er det som koster samfunnet mest, viser nye beregninger.
Foto: Adrian Øhrn Johansen
ANGST OG DEPRESJON: Mindre alvorlige psykiske lidelser som angst og depresjon er det som koster samfunnet mest, viser nye beregninger. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer

Nye sjokktall: Psykiske lidelser koster Norge 60 til 70 milliarder kroner i året

Faller ut av jobb, går på trygd og dør tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge beregninger som Folkehelseinstituttet sitter på, koster psykiske lidelser samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner i året, bare i Norge.

Samtidig viser det seg at forskningen på psykiske lidelser er kritisk underfinansiert både i Norge og Europa, skriver Forskning.no.

- Det nye nå er at helseøkonomene har kommet på banen og gitt oss tall og statistikk som dokumenterer svart på hvitt hva forskjellige sykdommer koster samfunnet, og hvor mye vi investerer i forskning på de samme sykdommene. Denne gjennomgangen viser klart at forskningen på psykisk helse er veldig underfinansiert, sier Robert Murison i et intervju på Forskningsrådets hjemmeside.

Murison er professor i biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. Han har vært forskningsleder i Forskningsrådets Program for psykisk helse.

- Tidlig død - Det er ca. 5-600 selvmord i Norge hvert år, og mange av disse skjer blant mennesker med alvorlig psykisk lidelse. Mennesker med psykiske lidelser lever 15-20 år kortere enn resten av befolkningen, og psykiske lidelser er en like sterk risikofaktor for tidlig død som for eksempel sigarettrøyking er, sier Arne Holte, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, til Forskning.no.

Holte har følgende forklaring på de enorme samfunnsmessige kostnadene som er knyttet til psykiske lidelser.

- Dette beløpet omfatter både det vi kaller direkte kostnader til behandling, og de indirekte kostnadene som oppstår fordi mennesker med psykiske lidelser både dør tidligere enn andre mennesker, fordi de ofte faller ut av arbeidslivet, og fordi de går på uføretrygd, sier Arne Holte.

Angst og depresjon koster mest Det er angst og depresjonslidelser som koster samfunnet mest, rett og slett fordi det er flere som lider av dette enn mer alvorlige psykiske lidelser.

- Vi kan ikke bare satse på forskning på de alvorlige psykiske lidelsene. Å prioritere ut fra alvorlighetsgrad, er kanskje ikke en god idé. De lidelsene som koster samfunnet mest er angst og depresjon. Derfor er dette også noe som bør satses på, sier Robert Murison til Dagbladet.

Arne Holte påpeker at de psykiske lidelsene ofte opptrer i lav alder og kan prege store deler av et livsløp, til forskjell fra muskel- og skjelettlidelser og hjerte- og kar-sykdommer som oftest rammer folk etter at de har passert 50-60 år.

Den lange varigheten er en viktig årsak til at de psykiske lidelsene blir så kostbare for samfunnet.