BLIR TRAKASSERT: Hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd sex-trakassering på jobb. Det meldte Fri Fagbevegelse sist fredag. Foto: NTB SCANPIX
BLIR TRAKASSERT: Hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd sex-trakassering på jobb. Det meldte Fri Fagbevegelse sist fredag. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Hver femte blir trakassert:

Nye sjokktall: Hver femte hotellansatt blir sex-trakassert

- De klår, grafser og trakasserer, forteller forsker. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen personer som føler seg seksuelt trakassert på norske arbeidsplasser øker, ifølge levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå.- Det er skremmende tall, sier Hege Skulstad Espe, forbundssekretær i Fellesforbundet og medlem i LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg.

Hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd sex-trakassering på jobb. Det meldte Fri Fagbevegelse sist fredag.

KLÅING OG GRAFSING: - Det er både fysisk og verbal trakassering. Fysisk er det mye klåing, grafsing og ubehagelig kroppskontakt, sier Fafo-forsker Mona Bråten til Dagbladet. Foto: FAFO
KLÅING OG GRAFSING: - Det er både fysisk og verbal trakassering. Fysisk er det mye klåing, grafsing og ubehagelig kroppskontakt, sier Fafo-forsker Mona Bråten til Dagbladet. Foto: FAFO Vis mer

Tallene kommer fra en undersøkelse forskningstiftelsen Fafo har gjort for LO blant medlemmer i Fellesforbundet og Fagforbundet.

Mer enn ti ganger

Mange av de som har opplevd seksuell trakassering svarer at dette har skjedd flere ganger i løpet av de siste tre årene. Drøyt 20 prosent svarer at det har skjedd flere enn 10 ganger, skriver Fri Fagbevegelse.

- Det er både fysisk og verbal trakassering. Fysisk er det mye klåing, grafsing og ubehagelig kroppskontakt, sier Fafo-forsker Mona Bråten til Dagbladet. Hun forteller at mye av trakasseringen skjer i sammenheng med alkohol.

- Mesteparten av trakasseringen kommer fra fulle gjester under store firmafester, julebord og lignende, sier Bråten. Hun understreker at tallene er foreløpige og at den endelige rapporten ikke vil foreligge før 8. mars neste år.

- Er det flest kvinner som blir trakassert?

- Ja. Men det er også mange menn som melder om trakassering. Det er viktig å ikke glemme dem, sier forskeren.

Rapporterer ikke

I rapporten har de vært i kontakt med i alt 1432 medlemmer innen hotell- og restaurantbransjen. Under halvparten sier de har blitt trakassert av kolleger, mens rundt en fjerdedel sier de har blitt seksuelt trakassert av sjefene.

- Våre foreløpige undersøkelser viser at det er mangelfull oppfølging fra lederne, og at mange ikke rapporterer om seksuell trakassering til sine sjefer, forteller Bråten.

- Forferdelig

- Hvis dette stemmer så er det jo forferdelig, sier Hege Skulstad Espe fra Fellesforbundet. Hun reagerer på trakasseringen ikke blir rapportert, og ønsker nå å reise en debatt om alkohol på jobbfester.

- Arbeidsgivere bør systematisk jobbe for at deres ansatte opptrer med den respekten og verdigheten som restaurant- og hotellansatte fortjener, sier Espe.

- For å være ærlig trodde jeg tallene ville være enda høyere. Jeg tror mørketallene er enorme, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Tror det er verre

- Vi tror ikke arbeidsgiverne tar dette alvorlig nok. Jeg vet godt at det forekommer seksuell trakassering, men det blir aldri rapportert. Jeg har aldri hørt om at det har skjedd, sier Skjelstadaune.

Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm reagerer på sextrakasseringstallene:

- Det er avdekket høye tall, men det er stor sjanse for at det er enda verre blant uorganiserte på grunn av mindre bedrifter og svakere posisjon på jobben , sier Bjurstrøm til Dagbladet. Hun mener trakassering er et stor arbeidsmiljøproblem, og at arbeidet mot trakassering må inn i det vanlige HMS-arbeidet.

- Vi vet også at unge jenter er spesielt utsatt, og at undersøkelsen bekrefter dette ved at 20 prosent av de som svarer har opplevd dette med enn 10 ganger de siste tre årene, sier Bjurstrøm.

Utbredt

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor ofte seksuell trakassering forekommer på norske arbeidsplasser, ifølge Arbeidstilsynet.

Men i 2007 meldte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at andelen personer som føler seg seksuelt trakassert på norske arbeidsplasser økte.

Seksuell trakassering er mer utbredt i bestemte yrker. Ansatte innen personlig tjenesteyting og sikkerhetsarbeid oppgir mest trakassering, skrev forskning.no.

En av ti opplever dette en gang i måneden eller oftere, skrev SSB.

«Hvis vi ser nærmere på denne yrkesgruppen, er det hovmestere, servitører og barkeepere som har de yrkene der flest opplever slik trakassering», skrev Statistisk sentralbyrå (SSB).