Nye Snowden-dokumenter avslører britisk overvåkingsskandale

Britisk etterretning avlyttet og spionerte på utenlandske delegater under toppmøte i London i 2009.

VARSLEREN: Storbritannia har fått en overvåkingsskandale i fanget, etter at varsleren Edward Snowden har gått ut med dokumentasjon som viser at britisk etterretning spionerte på utenlandske delegater under et G-20-toppmøte i London i 2009. Foto: AP/The Guardian/NTB Scanpix
VARSLEREN: Storbritannia har fått en overvåkingsskandale i fanget, etter at varsleren Edward Snowden har gått ut med dokumentasjon som viser at britisk etterretning spionerte på utenlandske delegater under et G-20-toppmøte i London i 2009. Foto: AP/The Guardian/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Guardian viser til opplysninger fra Edward Snowden, som tidligere har jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, skriver NTB.

Den britiske avisa skriver at det ofte har oppstått rykter om at slik spionasje har funnet sted i forbindelse med internasjonale toppmøter, men aldri tidligere er det lagt fram dokumenter som beviser dette.

The Guardian har fått se hemmeligstemplede dokumenter, gjort tilgjengelige av Edward Snowden.

Sto fram Snowden sto nylig fram og avslørte hvordan National Security Agency (NSA) i USA driver omfattende overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere.

Ifølge Snowden overvåket Government Communications Headquarters (GCHG), som er britenes motstykke til NSA, telefontrafikken og epost-kommunikasjonen til de utenlandske lederne og tjenestemennene som deltok på G20-toppmøtet i 2009, de fleste av dem allierte av Storbritannia.

Noen av deltakerne på toppmøtet ble lurt til å benytte internettkafeer som var opprettet av GCHG, som dermed fikk fullt innsyn i all kommunikasjon.

Skaper problemer Avsløringen kommer samtidig med at Storbritannia denne uka er vert for et G8-toppmøte, og britiske myndigheter kan få et forklaringsproblem dersom noen av deltakerne krever svar på hvorfor de ble overvåket i 2009 og spør om det samme er tilfelle denne gangen, skriver The Guardian.

Ifølge BBC, er det ventet at situasjonen i Syria vil bli viet størst oppmerksomhet i diskusjonene mellom G8-landenes delegater.

Verten, statsminister David Cameron, møtte i går den russiske presidenten Vladimir Putin. Russland har vært Syrias fremste allierte.

Det er ventet at både Putin og Cameron vil ha separate samtaler med USAs president Barack Obama, etter at USA har varslet at de vil besørge opprørere i Syria med våpen, skriver BBC.