Terje Johansen savnet i Sverige:

Nye søk etter savnede Terje

Over to år etter at Terje Johansen forsvant, er det fremdeles et mysterium hva som skjedde. Nå er det gjort nye søk. - Virkelig en merkelig sak, sier en av letemannskapene.

MYSTERIUM: Terje Johansen fra Nykirke i Horten er fremdeles savnet etter at bilen hans ble funnet i Sverige i november 2021. Foto: Privat.
MYSTERIUM: Terje Johansen fra Nykirke i Horten er fremdeles savnet etter at bilen hans ble funnet i Sverige i november 2021. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Det er slutten av november da sju dykkere går i vannet ved øya Muskö utenfor Stockholm. Sammen har de ett mål: Å finne den savnede nordmannen Terje Johansen.

Like ved dykkerne ligger en undervannsrobot som saumfarer vannmassene, samtidig som en spesialutstyrt båt scanner bunnen av Østersjøen.

DYKKER: Vannet ved der Terje Johansens bil ble funnet i 2021, ble finkjemmet i det siste søket. Foto: Missing People
DYKKER: Vannet ved der Terje Johansens bil ble funnet i 2021, ble finkjemmet i det siste søket. Foto: Missing People Vis mer

- Det ble gjort omfattende søk med store ressurser. Dykkerne var nede på 15 meters dyp og søkte i hele området fra land og 20-30 meter ut, forteller Lennart Lindholm i Missing People i Sverige til Dagbladet.

- Gir ikke opp

Over to år har gått siden Johansen forsvant, men søkene etter nordmannen pågår fremdeles i Sverige. Heller ikke det foreløpig siste forsøket på å finne den savnede ga resultat. Nå planlegges ytterligere søk.

- Vi gir ikke opp, og håper vi får til et nytt søk til våren. Jo lengre tid som går, jo mindre er sjansen for å finne ham. Det er virkelig en merkelig sak, sier Lindholm til Dagbladet.

FORSVUNNET: Norske Terje Johansen (61) forsvant sporløst i Sverige i begynnelsen av desember. Fremdeles er mysteriet uløst. Video: Viaplay Efterlyst Vis mer

Johansen har vært savnet siden han skulle kjøre fra Vestfold til Arnøy i Troms den 30. november i 2021, da han skulle overta et hus han hadde kjøpt. Etter Horten-Moss-ferja over Oslofjorden, passerte Johansens bil grenseovergangen i Ørje. Klokka 15.14 kom han til Grums i Värmland. Der starter den lange rekken av ubesvarte spørsmål.

I stedet for å fortsette på veien mot Nord-Norge, ble bilen registrert samme kveld og natt i Karlstad. Seinere dukket den opp forlatt på øya Muskö på den svenske østkysten, nord for Stockholm. Selv var 61-åringen sporløst borte.

- Små sjanser

I forbindelse med det siste søket, ble det også forsøkt å finne eiendeler som kunne bekrefte hvorvidt Johansen har havnet i vannet, etter at han forlot bilen på Muskö. Lindholm forteller at de fant gjenstander, men at ingen av disse kan knyttes til den savnede nordmannen.

- Det er mye strøm i vannet i området rundt Muskö, så det er nok små sjanser for å finne ham hvis han har havnet der. Men vi prøver likevel. Han kan jo ha satt seg fast eller vi kan finne eiendeler som gir oss svar. Derfor vil vi gjøre nye søk, så vi er så sikre som vi kan på at vi har gjort alt, sier Lindholm.

Dersom Missing People får gjennomført et nytt søk i vannet i løpet av våren, håper han å kunne slå fast at det enten gjøres funn eller at vannmassene er godt nok gjennomsøkt til at man kan gå over til større søk på land.

- Vi har søkt fra vannkanten og opp mot bebyggelse, men det er mye skog og mark der ute. Om han har gått til fots, er det store områder som må finkjemmes, sier Lindholm.

FORSVUNNET: 30. november 2021 startet Terje Johansen en biltur fra Horten til Troms. Ett døgn seinere ble bilen funnet forlatt på den militære øya Muskö sør for Stockholm. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Særlig ett interessant område

Tidligere etterforsker og nå krimforfatter, Jørn Lier Horst, har fulgt Terje-saken tett, blant annet i forbindelse med sin ekspertrolle i TV-serien Åsted Norge. Han har selv vært på Muskö og sett på stedet hvor Johansens bil ble funnet.

- Saken er fremdeles et mysterium. Jeg har vært der og pekt ut områder som kan være aktuelle for søk både på land og til vanns. I forsvinningssaker som blir stående uløst er det ofte at siste observasjon er i nærheten av vann, og dette er ei øy i en skjærgård hvor strømmen kan føre en kropp i mange retninger, sier Horst.

Da han var på Muskö for å se på området, ble det blant annet pekt på ett område han anser som særlig interessant. Dette fordi Horst mener dette ville vært en naturlig retning å gå, hvis man skulle oppsøke hjelp etter å ha kjørt seg fast.

- Det var mørkt, kaldt, folketomt da Terje kom dit. Skulle man søke hjelp, ville det vært naturlig å gå etter lys, og da kunne man tenke seg spesielt en retning som var naturlig. I den retningen er det et parti som var slik at man måtte tatt seg dit med klatreutstyr for å søke. Så vidt meg bekjent er dette området fremdeles ikke er gjennomsøkt, sier den tidligere etterforskeren.