Nye søksmål mot radiovert som benektet skolemassakren på Sandy Hook

- Alex Jones og hans medsammensvorne konstruerte og vedlikeholdt denne kampanjen av en enkelt grunn: grådighet, sier advokat.

TRUMP-VENN: Her taler Alex Jones under et arrangement til støtte for daværende presidentkandidat Donald Trump i 2016. Nå blir han saksøkt for påstander om at skolemassakren i Sandy Hook aldri fant sted. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix
TRUMP-VENN: Her taler Alex Jones under et arrangement til støtte for daværende presidentkandidat Donald Trump i 2016. Nå blir han saksøkt for påstander om at skolemassakren i Sandy Hook aldri fant sted. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Radioverten Alex Jones er en svært kontroversiell skikkelse og omtales blant annet som «USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker. Han er blant annet grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet Infowars, som er kjent for å dele konspirasjonsteorier.

Og nå blir han saksøkt av en rekke pårørende for uttalelser om at skolemassakren på barneskolen Sandy Hook i den lille byen Newtown i Connecticut aldri fant sted, skriver nyhetsbyrået AP.

20-åring drepte 20 barn og seks voksne

14. desember 2012 ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept på Sandy Hook. Gjerningsmannen var 20 år gamle Adam Lanza, som drepte sin egen mor før han kjørte til skolen. Det hele endte med at han tok sitt eget liv.

I USA er det en rekke personer som har nektet å tro på at massakren fant sted, og flere pårørende har fått svært uønsket oppmerksomhet fra personer som mener de lyger om massakren.

Jones er en av dem som har kommet med uttalelser som tilsier at han mener at massakren aldri har funnet sted og at foreldrene er skuespillere som forsøker å undergrave loven som tillater amerikanske statsborgere å eie pistol.

I april ble det kjent at foreldrene til to av barna som ble drept i massakren har saksøkt Jones for ærekrenkelser.

Og må Jones forsvare seg mot flere søksmål. Seks av ofrenes familier, pluss en FBI-agent som rykket ut til massakren, har også saksøkt Jones for ærekrenkelser.

De peker blant annet på en uttalelse fra januar 2015 i Jones radioprogram, da han sa følgende til en innringer.

- Sandy Hook er syntetisk og fullstendig falskt, med skuespillere og, i mine øyne, fabrikkert. Jeg kunne ikke tro det til å begynne med. Jeg visste at de hadde skuespillere der, åpenbart, men jeg trodde de drepte ekte barn. Og det viser hvor modige de er, at de helt åpenbart brukte skuespillere, sa Jones.

Etter at Hillary Clinton dro opp Jones' uttalelser under valgkampen i 2016, påsto Jones at han aldri hadde hevdet at ingen barn døde og at alle var skuespillere, noe som ble tilbakevist av faktasjekkerne i Politifact.

- Grådighet

I søksmålet omtales uttalelsen, blant mange andre, som «sinnssyk, utrolig sårende og ærekrenkende».

- Jones handlinger utsatte familiene og de overlevende for fysiske konfrontasjoner og trakassering, dødstrusler og personlige angrep på sosiale medier. Alex Jones og hans medsammensvorne konstruerte og vedlikeholdt denne kampanjen av en enkelt grunn: grådighet, sier familiens advokat Josh Koskoff.

De seks familiene og FBI-agenten anklager også Jones for «en flere år lang kampanje med fornærmende og opprørende løgner».

Det er familiene til barneskoleelevene Daniel Barden (7), Dylan Hockley (6), Ben Wheeler (6) og Avielle Richman (6), førsteklasselæreren Victoria Leigh Soto (27) og rektor Dawn Hochsprung (47), som sammen med FBI-agent Bill Aldenberg, står bak søksmålet, ifølge nyhetsbyrået AP.

De peker også på en uttalelse fra Jones fra september 2914, der han sier at video fra dagen for massakren viser at de samme barna ble sykles inn og ut av skolen, at det ikke ble sendt noen helikoptre til skolen og at det var «åpenbart fabrikkert».

- Visste at påstandene var uriktige

«Som et resultat av Jones' kampanje har vi blitt tvunget til å tåle ondsinnede og grusomme overgrep fra hensynsløse, skruppelløse folk», heter det i søksmålet.

- Han visste at påstandene var uriktige, men han framsatte dem likevel for å framme et enkelt men patetisk mål: Å sikre seg penger ved å gyve løs på familiens smerte. Dette søksmålet ønsker å holde Alex Jones og hans finansielle nettverk ansvarlig for de skandaløse handlingene, sier Koskoff, ifølge nyhetsbyrået AP.

I søksmålet ber familiene om et uspesifisert beløp, over 15 000 dollar, i erstatning.

Jones har inntil videre ikke kommentert det siste søksmålet, men etter at nyheten om det forrige søksmålet ble kjent gikk han ut på kanalen sin på YouTube og sa at han tror massakren på Sandy Hook «virkelig skjedde».

Radioverten har også hevdet at han har blitt feilsitert av amerikanske medier og sier han tror barna døde, men at spørsmålet er hvordan.

Samtidig har Jones sagt at han at han mener familiene blir brukt av det demokratiske partiet og mediene. I videoen inviterte Jones foreldrene som mistet sine barn til programmet sitt for å ha «en ekte diskusjon» om våpen.

Som «USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker» har Jones blant annet uttalt at terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Trump-venn

Jones har også mektige venner, og har flere ganger blitt knyttet til USAs president Donald Trump. Jones bruker gjerne «vennskapet» for alt det er verdt.

Da Trump ble intervjuet av Jones i 2015, sa mannen som i dag er president følgende om konspirasjonsteoretikeren:

- Jeg vil bare avslutte med å si at du har et strålende omdømme. Jeg kommer ikke til å svikte deg. Jeg håper du kommer til å bli veldig imponert. Jeg tror at vi kommer til å snakke mye sammen. Du kommer til å se … etter at jeg har vært president i ett år, så vil du si «wow, jeg husker det intervjuet. Han sa han skulle gjøre det, og han har gjort en god jobb. Du kommer til å være veldig stolt av landet vårt.

Jones selv hevder at han fortsatt snakker med Trump på telefonen fra tid til annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer