Nye solceller skal fange opp tre ganger så mye energi

Norske forskerer håper det vil gi dem nobelpris i framtiden.

SKAL FANGE MER ENERGI:  Norske forskere jobber med å lage framtidens solcellepanel. Det skal fange opp til tre ganger mer energi enn dagens paneler. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP
SKAL FANGE MER ENERGI: Norske forskere jobber med å lage framtidens solcellepanel. Det skal fange opp til tre ganger mer energi enn dagens paneler. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Norske forskere utvikler nye solceller som kan bli tre til fire ganger mer effektive enn dagens. Det håper de å få nobelprisen for en gang i framtiden.

- Vi kan ikke endre retten til energi. Det er som om å ta vann fra folk. Vi trenger derfor alternative energikilder. Vårt bidrag er tre ganger så effektive solceller. Det ville revolusjonert energiforsyningen, forteller professor Helmer Fjellvåg på Senter for materialvitenskap og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.

Dagens solceller klarer vanligvis å utnytte 16 til 18 prosent av energien fra sollyset. Ved hjelp av nanoteknologi, oppdeling av lyspartikler og større utnyttelse av lysspekteret håper norske forskere å kunne lage kommersielle solceller som fanger mellom 50 og 60 prosent av sollyset.

- Vi håper å få nobelprisen i fysikk for den mest fremtidsrettede ideen, forteller professor Bengt Svensson på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Også han er med i det som er et samarbeidsprosjekt for solcelleforskning mellom Universitetet i Oslo, Institutt for Energiteknikk, NTNU og SINTEF. De har fått støtte på over 320 millioner kroner fordelt over åtte år. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer