Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye solceller skal fange opp tre ganger så mye energi

Norske forskerer håper det vil gi dem nobelpris i framtiden.

SKAL FANGE MER ENERGI:  Norske forskere jobber med å lage framtidens solcellepanel. Det skal fange opp til tre ganger mer energi enn dagens paneler. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP
SKAL FANGE MER ENERGI: Norske forskere jobber med å lage framtidens solcellepanel. Det skal fange opp til tre ganger mer energi enn dagens paneler. Arkivfoto: AFP PHOTO DDP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norske forskere utvikler nye solceller som kan bli tre til fire ganger mer effektive enn dagens. Det håper de å få nobelprisen for en gang i framtiden.


- Vi kan ikke endre retten til energi. Det er som om å ta vann fra folk. Vi trenger derfor alternative energikilder. Vårt bidrag er tre ganger så effektive solceller. Det ville revolusjonert energiforsyningen, forteller professor Helmer Fjellvåg på Senter for materialvitenskap og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.


Dagens solceller klarer vanligvis å utnytte 16 til 18 prosent av energien fra sollyset. Ved hjelp av nanoteknologi, oppdeling av lyspartikler og større utnyttelse av lysspekteret håper norske forskere å kunne lage kommersielle solceller som fanger mellom 50 og 60 prosent av sollyset.


- Vi håper å få nobelprisen i fysikk for den mest fremtidsrettede ideen, forteller professor Bengt Svensson på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Også han er med i det som er et samarbeidsprosjekt for solcelleforskning mellom Universitetet i Oslo, Institutt for Energiteknikk, NTNU og SINTEF. De har fått støtte på over 320 millioner kroner fordelt over åtte år. 

(NTB)


En av utfordringene deres er å få tak i så mye av sollyset som mulig. Sollys består av lys med forskjellige bølgelengder. Hver av dem skaper ulike farger. Hver av disse fargene kan kalles for et spekter. En solcelle kan bare fange inn ett spekter, altså bare en del av sollyset.

For å dekke hele sollysspekteret skal de utvikle helt nye solceller og sette dem sammen. Alle disse solcellene skal lages som tynnfilm. Tynnfilm er svært tynne materialer. Universitetet i Oslo er blant de ledende i verden på tynnfilmforskning.

— Vi trenger et sted mellom to og fire ulike tynnfilmer for å dekke mesteparten av lysspekteret. Tynnfilmene blir lagt oppå hverandre. Hvis en lyspartikkel ikke blir fanget opp av det øverste laget, fortsetter lyspartikkelen til det neste laget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media