Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye spekulasjoner etter at politiet konkluderte med at superspionen døde i en ulykke

Familien mener tidligere MI6-spion Gareth Williams var offer for en dekkoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden ble MI6-spionen Gareth Williams funnet død i badekaret sitt, innelåst i en rød bag av merket North Face -  med nøklene til låsen inne i bagen.

Siden har dødsfallet vært et mysterium.

Ulykke eller drap? En mobiltelefon og flere simkort lå dandert rundt liket, og i tillegg ble homoblader og telefonnummerne til flere kjente, mannlige prostituerte funnet i leiligheten.

En av teoriene politiet jobbet med i begynnelsen, var at Williams ble drept av en forsmådd elsker. En rettsmedisiner hevdet i fjor at det ikke ville vært mulig for Williams å låse seg inn i bagen selv, og mente Williams derfor må ha blitt utsatt for en kriminell handling.

Politiet ba blant annet utbryterartisten Peter Faulding om å forsøke. Han klarte det ikke selv etter 300 forsøk.

Men så snudde imidlertid britisk politi, etter at blant annet innspill fra krigsveteranen Jim Fetherstonhaugh. Hans 16 år gamle datter, Izzy, klarte enkelt å ta seg inn i en bag for deretter å låse den uten hjelp.

Politiets konklusjon: En ulykke I går konkluderte britisk politi med at det trolig var en ulykke, melder BBC.

ET AV DE SISTE BILDENE: Dette overvåkningsbildet er et av de siste bildene som er tatt av MI6-spionen Gareth Williams. Her er han på en t-banestasjon 14. august 2010. Foto: AP Photo/Politiet/NTB Scanpix
ET AV DE SISTE BILDENE: Dette overvåkningsbildet er et av de siste bildene som er tatt av MI6-spionen Gareth Williams. Her er han på en t-banestasjon 14. august 2010. Foto: AP Photo/Politiet/NTB Scanpix Vis mer

- Det er mer sannsynlig at ingen andre var tilstede da han døde. Derfor mener vi det mest sannsynlig var en ulykke, sa politiinspektør Martin Hewitt på en pressekonferanse i går.

Han innrømmer likevel at det fremdeles er mange spørsmål som forblir ubesvart i saken, og at politiet ikke kan utelukke at det var mulig at noen andre var tilstede i leiligheten.

- Til tross for et omfattende etterforskning, er det for lite bevis til å være sikre på omstendighetene som ledet til dødsfallet.

«Med lisens til å drepe sannheten» Familien til den avdøde spionen Gareth Williams er skuffet over politiets konklusjon, og har tidligere mistenkt at MI6 selv drepte ham i en omfattende dekkoperasjon.

- Vi er naturligvis skuffet over at politiet ikke har konkludert med hvordan Gareth døde, og at omstendighetene rundt hans bortgang gjør sorgen enda tyngre, sier familien i en uttalelse til Daily Mirror.

Videre erklærer familien at de støtter konklusjonen som rettsmedisineren kom til i fjor, nemlig at han trolig var utsatt for en kriminell handling. De stiller seg undrende til at MI6 ikke undersøkte hvorfor han ikke dukket opp på jobb 16. august 2010. Først 23. august ble han funnet av politiet.

- Vi er fremdeles veldig skuffet over hvordan hans arbeidsgiver MI6 ikke foretok seg noe da Gareth ikke dukket opp på jobb 16. august 2010, sier familien.

Overfor den britiske tabloidavisa Daily Mirror sier foreldrenes advokat, Anthony O'Toole, at de fremdeles mener det kan ha vært en dekkoperasjon. Avisa slår saken opp på dagens førsteside under tittelen «Licensed to kill the truth», altså «Med lisens til å drepe sannheten».

Etterforsker: Spekulasjoner uten troverdighet BBC-korrespondent Danny Shaw bemerker i en kommentar at politiets konklusjon trolig vil være bensin på bålet for de som mener drapet kan ha vært en vellykket dekkoperasjon.

- Konklusjonen avviker ikke bare fra rettsmedisinerens ståsted, men også konklusjonen til etterforskningssjef Jackie Sebire som ledet den opprinnelige etterforskningen. Hun sa at det var høyst sannsynlig at en tredjepart var involvert. Så hva har endret seg? Det virker ikke som at det er noe gjennombrudd eller nytt bevis i saken, bemerker Shaw.

Politiinspektør Hewitt sa på pressekonferansen at spekulasjoner om at han som erfaren etterforsker har blitt villedet av etterretningstjenesten er uten troverdighet.

- Jeg tror ikke at jeg har hatt ull foran øyene. Jeg tror det vi har å gjøre med her, er et tragisk og uforklarlig dødsfall.

TROR HAN BLE DREPT: Ian (t.h) og Ellen Williams (2. fra venstre) er skuffet over politiets konklusjon, og mener Williams kan ha blitt drept i en dekkoperasjon av MI6. Foto: Reuters/Andrew Winning/NTB Scanpix
TROR HAN BLE DREPT: Ian (t.h) og Ellen Williams (2. fra venstre) er skuffet over politiets konklusjon, og mener Williams kan ha blitt drept i en dekkoperasjon av MI6. Foto: Reuters/Andrew Winning/NTB Scanpix Vis mer