Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye spekulasjoner om Hillary

Spekulasjonene om Hillary Clintons politiske ambisjoner blir stadig friskere. Nå hevder flere kommentatorer at senatsvalget neste år bare er et springbrett for å returnere til Det hvite hus i januar 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resonnementet går slik: Hvis Hillarys drøm virkelig er en plass i Senatet, bør hun vente i fire år og enkelt erobre en ledig plass fra sin fødestat Illinois. I mellomtiden kunne hun tjene mange titalls millioner dollar på bøker og taler om sin tid som førstedame.

Visjonær

Men hvis hun venter så lenge før hun for første gang i sitt liv søker velgernes mandat til å påvirke amerikansk politikk, mangler hun en solid basis dersom Al Gore taper presidentvalget neste år. Da blir 2004 en åpen kamp om demokratenes kandidatur og Hillary en seriøs utfordrer, særlig hvis hun i mellomtiden har gjort seg bemerket som visjonær politiker ute av mannens skygge.

Flytteplaner

Ingen vet i dag hvor langt den skyggen vil rekke. Da president Bill Clinton fredag holdt sin første lange pressekonferanse på 11 måneder, sa han nærmest i forbifarten at Hillary alt for et år siden foreslo at de skulle skaffe seg en leilighet i New York. Selv vil han tilbringe mye tid med å etablere sitt presidentbibliotek i Arkansas, opplyste Clinton.

For sent

Nå mener forståsegpåere at Hillary ikke kan ta sjansen på at en annen demokrat stiller til presidentvalg i 2004 og vinner. Hvis vedkommende gjenvelges, blir årstallet 2012 og hun 65 år gammel når neste sjanse melder seg. I mellomtiden har kanskje begge partier hatt en kvinne på stemmeseddelen og dermed fratatt Hillary posisjonen som feminismens gjennombruddskvinne.

I mange år har ivrige feminister heiet på Hillary som Clintons naturlige etterfølger. Men nå er det særlig konservative observatører som snakker om hennes presidentambisjoner. Den sterkt høydedreide kommentatoren Robert Novak skriver i The Washington Post at flere fremtredende demokrater mener hun planlegger et fremstøt mot Det hvite hus om fem år.

- I denne businessen gjelder det å ta ett steg om gangen, sier hennes nære forbundsfelle og presidentens tidligere visestabsjef Harold Ickes til New York Post. Ickes kjenner alle som teller i New York-politikken og hevder han aldri har drøftet presidentposten med Hillary, men «utelukker ingenting».

Skepsis

Selv har førstedamen bare sagt at hun vil bestemme seg i løpet av året. Hun gruer seg trolig til det nådeløse lyset pressen i New York pleier sette på politiske kandidater. 20 år gamle eiendomsspekulasjoner i Arkansas og hvordan hun reagerte på mannens utroskap, kan bli faste innslag på pressekonferansene.

Det kan bli en tøff test for Hillary, som hittil langt på vei har kunnet sette grenser for medienes innpass. Hun er kjent for å tåle kritikk dårlig og ha kort lunte, egenskaper som kan bli farlige i en valgkamp.

(NTB)