- Nye spor av giftlekkasjer i Oslofjorden

Men Statens forurensingstilsyn slakter ny Bergquist-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske miljøkjemikeren Per-Anders Bergquist slapp i dag sin andre rapport om giftlekkasjer ved slamdeponiet Malmøykalven. Rapporten er laget på oppdrag fra miljøstiftelsen Neptun, og viser at nivåene av polyklorerte naftalener (PCN) er fire til åtte ganger høyere ved deponiet enn ytterst i fjorden. Konsentrasjonene reduseres jo lenger vekk fra deponiet målingene er foretatt, og er høyest på bunnen.

Les mer om rapporten her.


Dette mener Bergquist nok en gang beviser at deponiet lekker.

- Vi fant 200 - 250 picogram PCN per liter vann ved deponiet, mot 35 - 50 picogram i havvannet øst for Nesoddtangen. Det er enn større forskjell enn vi fant for PCB, sier Bergquist til Dagbladet.no.

- I fisk blir konsentrasjonen hundre tusen til en million ganger høyere.

PCN er en tungt nedbrytbar miljøgift som ligner PCB, men som ifølge Bergquist generelt er giftigere. Stoffene lagres i alt levende, og i store nok mengder kan de være kreftfremkallende og skade nervesystemet, arveanlegget og forplantningsevnen.

PCN-nivået er likevel lavere enn konsentrasjonene av PCB som Bergquist påviste i sin første rapport i mars i år.

Statens forurensingstilsyn har vurdert rapporten, og direktør Marit Kjeldby er kritisk. Les SFTs redegjørelse her.

NY GIFTRAPPORT: Slamdeponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden lekker, mener svensk ekspert. Foto: Miljøstiftelsen Neptun
NY GIFTRAPPORT: Slamdeponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden lekker, mener svensk ekspert. Foto: Miljøstiftelsen Neptun Vis mer

- Vi er veldig kritiske til at PCN-dataene blir brukt som argument for at det lekker fra deponiet. Han har ikke tatt innover seg kritikken av forrige rapport, som gikk ut på at han ikke hadde tatt grunnforhold og hydrologiske forhold med i betraktning, sier hun til Dagbladet.no.

Bergquist på sin side sier han har tatt med det som er relevant når det gjelder bunn- og strømforhold, og at strømforholdene ellers i fjorden er ganske uinteressante.

- Spredningen ut fra dumpingplassen er soleklar, sier han. Kjeldby mener dessuten at nivåene som er påvist, er helt ufarlige.

- Vi ser ingen grunn til å tvile på selve måleresultatene, men dette er veldig lave verdier. Det er lavere enn de PCB-konsentrasjonene som er målt, og PCB-konsentrasjonene er godt innenfor det som er tillatt, sier Kjeldby.

Men Rune Haaland i Stiftelsen Tellus, som er en av aktørene som er kritisk til giftdumpingen, mener SFT er faglig utdatert.

- Jeg blir helt målløs. Ja, det er ekstremt lave nivåer, men disse stoffene er ekstremt giftige, sier han. Marit Kjeldby sier Oslo-befolkningen ikke har noe å frykte.

- Vi overvåker mudringen og deponeringen nøye og følger med på nivåene av giftstoffer i fisk, reker og blåskjell. Vi er like opptatt av fjorden som alle andre, sier hun.

- Nye spor av giftlekkasjer i Oslofjorden