Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye spor etter bin Laden i Kaukasus

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske forsvarsministeren vil ikke utelukke at Osama bin Laden har kommet seg til Kaukasus. Flere titalls soldater fra al-Qaida og Taliban har krysset grensa etter Taliban-regjeringens fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter tror ikke de fleste krigerne fra Afghanistan er i Tsjetsjenia, men at de er i den uregjerlige Pankisi-dalen i nabolandet Georgia.

Et terrorrede

I dette området har tsjetsjenerne i mange år hatt treningsleirer, og det har blitt tatt flere titalls vestlige gisler. Det er etniske tsjetsjenere som har kontrollen over dalen, som grenser til Tsjetsjenia.

Georgiske myndigheter benekter på det sterkeste at bin Laden skal være i Georgia. Hvis han er der, sier myndighetene at de gjerne utleverer ham for 25 millioner dollar.

Det er summen USAs regjering har lovet bort, for opplysninger som fører til at bin Laden blir tatt.

Vil renske opp

Russland har lenge hatt ambisjoner om en «opprenskingsaksjon» i Pankisi-dalen, som er et rekrutteringssted for tsjetsjenske geriljasoldater.

Men det er ikke bare russerne som vil ha en opprenskingsaksjon i denne delen av Georgia, som er kontrollert av tsjetsjenere og muslimske trosfeller som sympatiserer med tsjetsjenernes sak.

Også amerikanske myndigheter skal sitte på opplysninger om flere titalls krigere fra Afghanistan som har tatt seg til Kaukasus og Pankisi-dalen.

Fryktet kriger

- Når det gjelder al-Qaida er det flere titalls krigere fra Afghanistan som gjemmer seg i Kaukasus. Vi vet også at mange av dem gjemmer seg i Pankisi-dalen, og er i kontakt med Al Khattab, sier Philip Remler, chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden i Georgors hovedstad Tblisi.

Khattab er jordansk statsborger med tsjetsjensk bakgrunn, og er en av de mest fryktede geriljakrigerne, med kontakter til bin Ladens nettverk.

JAGES: Osama bin Laden
Hele Norges coronakart