Malaysia Airines MH370:

Nye spor etter «spøkelsesflyet»

Fire luftfartseksperter mener at de kan ha funnet et nytt, sannsynlig ulykkessted for det forsvunne Malaysia Airlines-flyet.

FLIGHT MH370: Årsaken til hvorfor Malaysian Airlines flight MH370 styrtet er fortsatt ikke sikkert. Video: National Geographic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn seks år er gått siden Malaysia Airlines flyging MH370 forsvant sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Hele 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer kom aldri fram den 8. mars i 2014. De kom fra totalt 15 nasjoner, men de aller fleste var kinesere.

Til tross for gjentatte søk, har flyet forblitt søkk vekk.

Nå mener fire luftfartseksperter at de kan ha funnet et nytt sannsynlig ulykkessted.

- Utenfor Indonesia

Luftfartsekspertene Victor Iannello, Bobby Ulich, Richard Godfrey og Andrew Banks mener det er sannsynlig at flyet styrtet i det vest-Indiske hav, nærmere bestemt nær koordinatene S34.2342 og E93.7875.

Det melder luftfartsnettstedet Airlive.

Påstandene gjøres i en studie hvor ekspertene har tatt for seg 2300 mulige retninger flyet kan ha tatt, i et forsøk på å komme til bunns i hvor flyet befinner seg. Bokstavelig talt.

SØK: Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120 000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Her fra søket i 2014. Foto: Rob Griffin / AP / NTB
SØK: Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120 000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Her fra søket i 2014. Foto: Rob Griffin / AP / NTB Vis mer

- Jeg vil ikke snakke på vegne av de andre forfatterne, men jeg tror sannsynligheten er mer enn 50 prosent for at flyet ligger på bunnen av havet innenfor en radius på 100 nautiske mil fra vårt estimerte punkt, sier Iannello, ifølge Airlive.

Han var en av dem som ledet det australske forsøket på å finne flyet, og sier videre at han anslår dette for å være langt høyere sjanse enn alle andre steder.

På bakgrunn av dette anbefaler han at det igangsettes søk i dette området.

- Selvmord

Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120 000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Australia ledet operasjonen som ble innstilt i januar 2017. Det andre og siste undervannssøket ble avsluttet våren 2018.

Foreløpig er det ingen tegn på at et nytt søk vil igangsettes.

Siden ulykka i 2014 har deler av Boeing-flyet dukket opp på den franske øya Reunion i Indiahavet, og i Mosambik på Afrikas østkyst.

FUNNET: En del av flyet, som ble oppdaget i Mosambik i mars i år, skal stamme fra det forsvunnede MH370-flyet. Foto: Xinhua/Sipa USA
FUNNET: En del av flyet, som ble oppdaget i Mosambik i mars i år, skal stamme fra det forsvunnede MH370-flyet. Foto: Xinhua/Sipa USA Vis mer

I slutten av juli 2018 kom det en ny rapport om mysteriet, men heller ikke da klarte granskerne å peke på en overordnet forklaring på forsvinningen.

Granskningen kom fram til at det var svikt hos flygelederne, og at kursen til Malaysia Airlines-flyet ble endret manuelt.

De ville ikke utelukke at noen andre enn pilotene kan ha fått flyet ut av kurs. Det ble konstatert at årsaken til forsvinningen fortsatt er ukjent, men at flyet skal ha gjort en manuell U-sving etter å ha forlatt Kuala Lumpur.

TENTE LYS: I dagene etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, samlet store folkemengder seg i Kuala Lumpur, Malaysia. Fortsatt lever passasjerenes familier i uvitenhet om hva som skjedde. Foto: Firaus Latif / Shutterstock / NTB
TENTE LYS: I dagene etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, samlet store folkemengder seg i Kuala Lumpur, Malaysia. Fortsatt lever passasjerenes familier i uvitenhet om hva som skjedde. Foto: Firaus Latif / Shutterstock / NTB Vis mer

En annen teori på at flyet forsvant, er at piloten styrtet flyet med vilje.

Påstandene ble først framsatt av «60 Minutes Australia». Seinere pekte et konfidensielt dokument fra malaysisk politietterforskning, som avisa New York Magazine fikk tak i, på det samme.

Dokumentet viste at flyets kaptein, Zaharie Ahmad Shad, utførte en simulert flyging dypt inn i Indiahavet, mindre enn en måned før flyet forsvant under liknende omstendigheter.

PILOT: Zaharie Ahmad Shad var en av pilotene på flyvningen. En av teoriene som har versert, er at han styrtet flyet med vilje. Foto: Rex / Shutterstock / NTB
PILOT: Zaharie Ahmad Shad var en av pilotene på flyvningen. En av teoriene som har versert, er at han styrtet flyet med vilje. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Vis mer

Dokumentene stammer fra malaysisk politis etterforskning av Zaharie.

Den faktiske og den simulerte flygingen var ikke identiske hva gjelder retning, og sluttpunktet på den simulerte flygingen lå mer enn 1400 kilometer unna området hvor det tidligere er antatt at flyet gikk ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer