Nye spor i 12 år gammel drapssak

Knut Øyvind Mo (34) ble skutt og huset påtent. Gammelt navn i saken dukker opp igjen.

FINKJEMMET: Teknikere fra Kripos arbeider med å finkjemmet brannåstedet hvor den 34 år gamle Knut Øyvind Mo ble skutt og drept natt til 9. januar 1999 på Tonsenåsen i Nord-Aurdal. Kripos har plassert et telt over restene av huset. Foto: Lise Åserud, SCANPIX
FINKJEMMET: Teknikere fra Kripos arbeider med å finkjemmet brannåstedet hvor den 34 år gamle Knut Øyvind Mo ble skutt og drept natt til 9. januar 1999 på Tonsenåsen i Nord-Aurdal. Kripos har plassert et telt over restene av huset. Foto: Lise Åserud, SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Personen som natt til 9. januar 1999 drepte anleggsgartner Knut Øyvind Mo på Tonsåsen ved Fagernes og satte fyr på huset etterpå, er ennå ikke funnet.

Nå kan imidlertid nye spor være med på å felle gjerningsmannen. Men lensmann Tove Kjøbli på Fagernes vil ikke lyde alt for optimistisk.

- Vi har fått inn nye spor i saken, drøyt 10. Noen har vi allerede sjekket ut av saken. Noen spor har vi fulgt opp, men nye opplysninger gjør at vi ser på dem på nytt. I tillegg er det kommet inn nye spor som vi må få sjekket, sier hun.

To spor Kjøbli legger til at det er spesielt to spor som det arbeides ekstra  sterkt med. Mer vil hun ikke si om den saken.

En teori er at mordet var planlagt og som hevn for noe Mo skal ha gjort tidligere. Etterforskningen ble sterkt hemmet av at gjerningsmannen satte fyr på huset til anleggsgartneren.

Krimkommisjonen Det er programmet Krimkommisjonen på TV Norge, som har fått lensmann Kjøbli til å hente fram drapsmappene på Knut Øyvind Mo. Psykolog Ulf Åsgård, hevder nemlig i programmet å ha rettet blikket mot en bestemt gjerningsperson.

Lensmann Tove Kjøbli bekrefter at det er av interesse det som er kommet fram, men vil ikke uten videre si at dette har ført til gjenåpning av saken.

- Vi må få sjekket ut tipsene før vi kan konkludere med det, sier hun.

RESTENE: Teknikere fra Kripos pirker i restene fra drapsstedet for å finne spor etter drapet på 34 år gamle Knut Øyvind Mo.  Foto: Lise Åserud, Scanpix
RESTENE: Teknikere fra Kripos pirker i restene fra drapsstedet for å finne spor etter drapet på 34 år gamle Knut Øyvind Mo. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

Kjøbli sier også at fjernsynsprogrammets sterke konklusjon på en mulig, kjent gjerningsmann, ikke er gode nok bevis for politiet.

Tror folk vet En ting er imidlertid Kjøbli sikker på, og det er at det finnes mennesker i området som har gode kunnskaper om saken.

- Ja, det er noen som vet. Men de tror muligens at også vi i politiet vet, og av den grunn ikke tar kontakt. La oss få avgjøre hva som er viktig. En hver kontakt vil bli behandlet diskret, forsikrer Kjøbli.

Lensmannen forteller at dette er et område der de fleste kjenner til hverandre. Derfor er mange trolig redd for å komme fram med sin viten i saken. I frykt for at de kan komme med feilaktige opplysninger som kan sette uskyldige i politiets søkelys.

Ikke for bastant Dagbladet kontakter programleder Per Asle Rustad for å oppklare om programmet for lett konkluderer med hvem som kan være gjerningsperson, selv om ikke navn oppgis.

- Kjøbli hevder nemlig at reaksjonene fra publikum etter programmet, er at politiet nærmest bare kan reise og hente drapspersonen. Er dere så bastante?

- Nei, vi mener vi ikke er det. Men vår profiler Ulf Åsgård analyserer opplysningene og har kommet fram til en bestemt person som vi mener står bak drapet, sier Rustad.

Han understreker at det å bruke profiler ikke er vanlig for norsk politi, mens det i USA er svært vanlig. Men hvem denne personen er, er en sak mellom programmets deltakere og politiet.

DREPT: Knut Øyvind Mo (34) ble skutt
 og deretter tente drapsmannen på boligen hans.
DREPT: Knut Øyvind Mo (34) ble skutt og deretter tente drapsmannen på boligen hans. Vis mer

Det dreier seg om  en person som tidligere har vært knyttet til saken.

Krimkommisjonen bruker eksperter til å vurdere gjerningsmennsprofiler i uløste drapssaker.

PROGRAMLEDER:Per Asle Rustad, programleder i for Krimkommisjonen på TVNorge.
Foto: TvNorge
PROGRAMLEDER:Per Asle Rustad, programleder i for Krimkommisjonen på TVNorge. Foto: TvNorge Vis mer